Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

«Μόνο αυ­τός που ζει άγια και έχει τη Χάρη του Αγί­ου Πνεύ­μα­τος μπο­ρεί να ξε­χω­ρί­ζει το καλό από το κακό όνει­ρο»



Μόνο αυ­τός που ζει άγια και έχει τη Χάρη του Αγί­ου Πνεύ­μα­τος μπο­ρεί να ξε­χω­ρί­ζει το καλό από το κακό όνει­ρο.
Δεν πρέ­πει να δί­νεις ση­μα­σία στα όνει­ρα, διό­τι δεν ξέ­ρεις αν εί­ναι από τον Κύ­ριο ή από τον Πο­νη­ρό.
Ούτε να το απο­δε­χτείς, ούτε να το αγνο­ή­σεις. Διό­τι αν το απο­δε­χτείς, μπο­ρεί να δε­χτείς το διά­βο­λο και αν αρ­νη­θείς, μπο­ρεί να μην δε­χτείς το Χρι­στό. Γι’ αυτό πες: «δεν ξέρω».
Διά­λε­ξε τη μέση λύση που εί­ναι η τα­πεί­νω­ση.
Όταν δεις στο όνει­ρο, ότι εί­σαι με τους Αγ­γέ­λους, να μην το πι­στέ­ψεις. Όταν δεις ότι βρί­σκε­σαι στην κό­λα­ση, αυτό να το πι­στέ­ψεις.
Το όνει­ρο εί­ναι από τον Κύ­ριο, όταν σε βά­ζει να σκε­φτείς τις δι­κές σου αμαρ­τί­ες, σου μειώ­νει τον εγωι­σμό και σε οδη­γεί στην τα­πεί­νω­ση.
Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός
===
2. Εί­ναι, με­γά­λη αρε­τή, να μην πι­στεύ­ει κα­νείς στα όνει­ρα. Διό­τι τα όνει­ρα δεν εί­ναι τί­πο­τα άλλο, ως επί το πλεί­στον, εί­δω­λα και ει­κό­νες δια­φό­ρων σκέ­ψε­ων, που στρι­φο­γυ­ρί­ζουν στο μυα­λό μας ή προ­έρ­χον­ται από τον διά­βο­λο που μας εμ­παί­ζει και μας εξα­πα­τά..
Εάν, εμ­φα­νι­στεί ο Ίδιος ο Κύ­ριος και από τον φόβο, μή­πως εί­ναι ο σα­τα­νάς – αφού με­τα­σχη­μα­τί­ζε­ται σε Άγ­γε­λο φω­τός – να του πού­με:
«Ύπα­γε οπί­σω μου σα­τα­νά», ο Κύ­ριος τότε δεν θα ορ­γι­στεί αλλά αν­τι­θέ­τως θα ευ­χα­ρι­στεί, διό­τι ξέ­ρει ότι αυτό το κά­νου­με, για να προ­φυ­λα­χτού­με από τις πλε­κτά­νες του δια­βό­λου.
Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος
===
3. Οι δαί­μο­νες χρη­σι­μο­ποιούν τα όνει­ρα για να ενο­χλή­σουν και να πλη­γώ­σουν τις αν­θρώ­πι­νες ψυ­χές.
Με πα­ρό­μοιο τρό­πο οι άπει­ροι στον πνευ­μα­τι­κό αγώ­να Χρι­στια­νοί, που δί­νουν ση­μα­σία στα όνει­ρα, κά­νουν κακό στον εαυ­τόν τους.
Εί­ναι έτσι ση­μαν­τι­κό, να δια­κρί­νου­με την ακρι­βή ση­μα­σία των ονεί­ρων σε κά­ποιο πρό­σω­πο, που η φύση του δεν έχει ανα­νε­ω­θεί με το Άγιο Πνεύ­μα.

Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ
https://simeiakairwn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου