Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Ξέρω Παναγία μου ότι θα με κάνεις καλά και όταν μεγαλώσω θα στο ανταποδώσω..!



«..... Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του Οσίου Ιακώβου, ήταν αυτό της βίας, που ασκούσε στον εαυτό του .......Τέτοια βία είναι και το παράδειγμα που άσκησε στον εαυτό του, όταν ήταν μικρός, τότε που είχε πληγωμένα τα πόδια του και έμαθε ότι στο διπλανό χωριό είχαν φέρει την εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς.
Είχε ζωντανή σχέση με την Παναγία και τους Αγίους μας.
Συνομιλούσε και τους έβλεπε, όπως βλέπομε εμείς ο ένας τον άλλον τώρα, δεν έβαζε τη λογική, δεν ήταν δίψυχος, δεν είχε αμφιβολίες.
Περπάτησε, τότε, με πληγωμένα πόδια, ξυπόλυτος, το χωματόδρομο ώρες, έμπαιναν τα πετραδάκια στις σχισμές, πόνο φοβερό, αλλά εκείνος εβίαζε τον εαυτό του και υπέμενε, πηγαίνοντας με πίστη, ότι αγγίζοντας την εικόνα της Παναγίας μας με τα χεράκια του και παρακαλώντας την θα λάβει την ίαση.
Και πράγματι, όταν έφτασε στο διπλανό χωριό, την Τσούκα, πήγε γονάτισε, παρακάλεσε την Παναγία μας, με τα χεράκια του χάιδεψε την εικόνα της και στη συνέχεια τα πόδια του και της είπε:
- Παναγία μου ξέρω ότι θα με κάνεις καλά και όταν μεγαλώσω εγώ θα στο ανταποδώσω.
Πράγματι, λέει, με το που έφυγε από την εικόνα της Παναγίας, είδε την ίαση και την υγεία και όταν αργότερα, Ιερομόναχος όντας, βρισκόταν στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και έμαθε ότι φέρανε εκεί την περιοχή της Λίμνης την εικόνα Της για προσκύνηση, πήγε να λάβει μέρος στη Λιτανεία, παρόλο που είχε μια ζαλάδα , μια ταλαιπωρία στην υγεία του.
- Εκείνη λέει μου έκανε τέτοιο καλό, εγώ θα πάω να την τιμήσω.
Και την ώρα που του δώσαν τη σειρά να πει τη δέηση, την εκφώνηση " Επάκουσον ημών ο Θεός ο Σωτήρ ημών" εκείνη την ώρα είδε ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ , να στρέφει το πρόσωπό της στην εικόνα της κι εκεί τα έχασε.
- Επαναλάμβανα, λέει , "επάκουσον ημών.. επάκουσον ημών.. και ξανά επάκουσον ημών.." κι ένας Θεός ξέρει λέει, πως τελείωσα την εκφώνηση... ».

(Απόσπασμα από ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος Γαβριήλ, σε ημερίδα για τον Όσιο Ιάκωβο, στο Τσοτύλι, την 13/7/2019)
Sofia Kalogirou
https://proskynitis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου