Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα. Βρισκόμαστε στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Εκκλησία λιτάνευσε και ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και μας καλεί να τον προσκυνήσομε. Επέλεξε το σύμβολο και το συμβόλαιο αυτό της αγάπης του Θεού, το ξύλον της Ζωής και της καταλλαγής, προς στηριγμόν και παραμυθία όσων βρίσκονται μέσα στο στάδιο των αρετών και αισθάνονται κουρασμένοι από την άσκηση και τον πνευματικό αγώνα. Όσων πορεύονται ενσυνείδητα προς το εκούσιο Πάθος και την Ανάσταση.
Ο ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου προβάλλεται σήμερα από την Εκκλησία ως σύμβολο νίκης και χαράς και ως η μοναδική απάντηση στην προαιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για ζωή και αθανασία. Ο Χριστός σταυρώθηκε, για να ζήσομε εμείς και κρατεί πάντοτε απλωμένα τα πανάχραντα χέρια Του στο Σταυρό, «ἐπισυνάγοντας πάντα τά ἒθνη», και έχει την πλευρά Του λογχευμένη, από την οποία αναβλύζει το νερό του βαπτίσματος και το αίμα της Θείας Ευχαριστίας.
Ο Σταυρός είναι ο δρόμος, που διάλεξε ο Θεός για να έλθει στους ανθρώπους, αλλά και ο δρόμος που οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθήσουν για να ενωθούν με το Θεό. «Ὃστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί άκολουθείτω μοι», διασαλπίζει ο λόγος του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου