Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Η μέθη της παντοδυναμίας


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ένας φίλος ζωγράφος ο Στέργιος Χατζούλης έλεγε κάποτε,  πως ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ένας "παντοκράτωρ από την ανάποδη». Αργότερα κατάλαβα τι εννοούσε με τα λόγια αυτά. Ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει στην μέθη του τεχνικού πολιτισμού, που του δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορεί τα πάντα, φτάνει να έχει την υλική δύναμη, δηλαδή χρήματα. Ο σύγχρονος άνθρωπος αγνοεί στην μέθη του, ότι όλα τα προβλήματα είναι άλυτα και ότι όλοι μας χωρίς εξαίρεση περνάμε από καταστάσεις στις οποίες δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη βοήθεια.

Η πλήρης μέθη του αλκοόλ όπως και κάθε άλλη πλήρης μέθη, δημιουργεί την αίσθηση της παντοδυναμίας στον ευρισκόμενο σε πλήρη μέθη. Ο μεθυσμένος νιώθει ότι μπορεί τα πάντα. Την ίδια βεβαιότητα προκαλεί επίσης η μέθη της εξουσίας, όπως φαίνεται από αυτούς που με την αίσθηση της παντοδυναμίας τους, ζουν σαν να είναι αιώνιοι και δεν θα πεθάνουν ποτέ. Δεν γνωρίζουν, ποιοι είναι, πού βρίσκονται και τι κάνουν.

Πλήρη μέθη και αίσθηση παντοδυναμίας προκαλεί επίσης ο τεχνικός πολιτισμός γι΄ αυτό και είναι επικίνδυνος για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη αλλά και για την ίδια την επιβίωσης. Όλα αυτά τα άτομα είναι ανεύθυνα, δεν τιμωρούνται για τις πράξεις τους, διότι δεν έχουν την ικανότητα του καταλογισμού και απαλλάσσονται της ενοχής είτε λόγω μέθης είτε λόγω ανοησίας.

Η αφύπνιση στην πραγματικότητα δηλαδή η γνώση ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί ο καθένας, και στις οποίες δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη βοήθεια είναι καταλυτική ΄γι’ αυτούς είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα είτε για ανθρώπινα σύνολα. Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε επίσης μέγας ως προς την ξαφνική ομαδική αφύπνιση στην πραγματικότητα, την οποία μπορούσε να προκαλέσει στο στρατόπεδο του εχθρού και να το τρέψει σε άτακτη φυγή! 

http://moschoblog.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου