Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Η ισχυρή πίστη του εκατόνταρχου ας γίνει πίστη όλων μας



Κυριακή Δ΄ Ματθαίου

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ
Ένα ακόμα από τα θαυμαστά γεγονότα, που πραγματοποίησε ο Ιησούς στον επίγειο βίο Του, μας κάνει γνωστό σήμερα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Πρόκειται για την θεραπεία του δούλου κάποιου εκατόνταρχου στην πόλη της Καπερναούμ, στην οποία εισήλθε ο Ιησούς. 
Ο εκατόνταρχος πλησιάζει τον Κύριο, του εκθέτει τη κατάσταση και του ζητά να θεραπεύσει τον δούλο του, ο οποίος βασανίζεται από κάποια ασθένεια που του προκάλεσε παράλυση. Μέσα από αίτημά του αυτό εκδηλώνει την ισχυρή πίστη του προς τον Κύριο. Ποια ακριβώς αντίληψη-πίστη είχε ο εκατόνταρχος για τον Χριστό, δεν μπορούμε να μάθουμε από την ευαγγελική διήγηση. Το πιθανότερο όμως είναι ότι και ο ίδιος δεν είχε κάποια σαφή αντίληψη για το πρόσωπο του Ιησού, είχε όμως ακούσει γι’ Αυτόν και για τα θαύματα που είχε επιτελέσει. Η πολυπλοκότητα όμως του αιτήματος του δείχνει ότι η πίστη του ήταν ισχυρή και βεβαία ότι ο άνθρωπος αυτός που στέκεται απέναντι του και συνομιλεί μαζί Του είναι ικανός να το πραγματοποιήσει. Την ισχυρή του πίστη την εκδηλώνει εν συνεχεία μέσα από την προβολή της αναξιότητάς του στο να έλθει ο Ιησούς στο σπίτι του. Ο εκατόνταρχος πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το θαύμα αυτό και εξ αποστάσεως, με μόνο τον λόγο Του, να θεραπεύσει τον πάσχοντα άνθρωπο.
Ο Κύριος, θαυμάζοντας την πίστη αυτού του ανθρώπου, λέει ότι την ισχυρή αυτή πίστη δεν τη βρήκε σε κανέναν άλλο Ισραηλίτη. Κατόπιν, παρομοιάζει τη βασιλεία των ουρανών με ένα τραπέζι, στο οποίο θα κάθονται οι μεγάλοι πατριάρχες του Ισραήλ: ο Αβραάμ, ο Ισαάκ και ο Ιακώβ και μαζί τους θα καθίσουν και οι άνθρωποι εκείνοι που πιστεύουν βαθιά στον Λόγο του Θεού. Ενώ οι επίδοξοι «κληρονόμοι» θα βρεθούν μακριά από τον Θεό.
Αγαπητοί μου, μέσα από την σημερινή ευαγγελική περικοπή μπορούμε να αντιληφθούμε, εκτός από τη σπουδαιότητα του θαύματος για τη ζωή της Εκκλησίας, την ακλόνητη πίστη ενός ανθρώπου που βρισκόταν μακριά από την ιουδαϊκή πίστη. Η ισχυρή πίστη του εκατόνταρχου ας γίνει πίστη όλων μας. Αμήν! 

http://www.nyxthimeron.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου