Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Όσιος Θεοφάνης ο έγκλειστος: «Ὀλιγόπιστε! εἰς τί ἐδίστασας;».



«Ὀλιγόπιστε! εἰς τί ἐδίστασας;»
Να συντηρείς την πρώτη σου κατάσταση πίστης και ελπίδας
Με την εντολή του Κυρίου ο Άγιος Απόστολος Πέτρος βγήκε από το πλοιάριο και βάδισε επάνω στα κύματα· μετά όμως δείλιασε από φόβο και άρχισε να βουλιάζει. Το γεγονός ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε μία τόσο μοναδική πράξη, με την ελπίδα του στον Κύριο, δεν είναι κάτι που πρέπει να επιπλήξει κανείς – διαφορετικά ο Κύριος δεν θα τον άφηνε να κάνει κάτι τέτοιο. 

Η επίπληξη ήλθε επειδή δεν κράτησε την αρχική ψυχική του κατάσταση. Ήταν γεμάτος από ελπίδα στην δύναμη του Κυρίου να κάνει τα πάντα. Και αυτό του έδωσε το θάρρος να εμπιστευθεί τον εαυτό του στην πορεία επάνω στα κύματα. Είχε κάνει αρκετά βήματα σ’ αυτό τον νέο δρόμο. Το μόνο που του έμενε να κάνει, ήταν να κρατήσει σταθερή την ελπίδα του, βλέποντας τον Κύριο που είναι κοντά, και να βαδίσει στα κύματα με την δύναμη του. 
Αντί γι’ αυτό όμως επικράτησε η ανθρώπινη σκέψη του: «Ο άνεμος είναι ισχυρός, τα κύματα μεγάλα και το νερό δεν είναι στερεό». Η σκέψη αυτή χαλάρωσε και εξασθένησε την δύναμη της πίστης και της ελπίδας του. Έτσι απομακρύνθηκε από τα χέρια του Κυρίου, παραδόθηκε στην λειτουργία των νόμων της φύσεως και άρχισε να βουλιάζει. 
Ο Κύριος τότε τον επέπληξε: «Ὀλιγόπιστε! εἰς τί ἐδίστασας;» (Ματθ. ιδ΄ 31). Έδειξε έτσι ποια ήταν η αιτία του κινδύνου του. Αυτό είναι ένα μάθημα για όλους εκείνους που αναλαμβάνουν κάτι, μεγάλο ή μικρό, με σκοπό να ευαρεστήσουν στον Κύριο. Να συντηρείς την πρώτη σου κατάσταση πίστης και ελπίδας, απ’ όπου γεννιέται μία μεγάλη αρετή: η υπομονή στην τέλεση του καλού, που λειτουργεί ως θεμέλιο της θεάρεστης ζωής. 
Εφ’ όσον η διάθεση αυτή συντηρείται, δεν απομακρύνεται η έμπνευση μας να συνεχίσουμε να πορευόμαστε σ’ αυτό που ξεκινήσαμε. Κάθε εμπόδιο, όσο μεγάλο και αν είναι, δεν μας ενοχλεί. Όταν οι διαθέσεις αυτές εξασθενούν, η ψυχή επηρεάζεται από την λογική και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για την διατήρηση της ζωής τους. 
Από την στιγμή όμως που οι μέθοδοι αυτές αποδειχτούν ανίσχυρες, μπαίνει ο φόβος στην ψυχή. Πως πρέπει να ενεργήσει κανείς; Και από εκεί ξεκινάει η αβεβαιότητα αν πρέπει να συνεχίσει την πορεία του ή όχι και στο τέλος πισωγυρίζει. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι το εξής: Αν ξεκινήσεις, συνέχισε. Απομάκρυνε τις ενοχλητικές σκέψεις και τόλμησε με ελπίδα στον Κύριο, που είναι κοντά.

Οσίου Θεοφάνη του Εγκλείστου, «Ο σωστικός χώρος της Εκκλησίας», τόμος Β΄, σελ. 16-19, εκδόσεις Πέτρου Μπότση, Αθήνα 2019
https://paterikos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου