Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Τα τρία Άλφα


Γράφει ο Αρχιμ. Πορφύριος Προδρομίτης, Καθηγούμενος της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου-Σκήτη Βεροίας | Romfea.gr

Ειλικρινά, μέ έχει κουράσει αυτή η φιλολογία της καταστροφής. Σε όλα τα επίπεδα. Λές και δεν υπάρχει υγεία, λες και δεν υπάρχει ομορφιά, λές και δεν υπάρχει ισορροπία, λες και όλα γλιστρούν γιά την καταστροφή.

Είναι και μερικοί που τάχα μου μιλούν γιά το σωστό, και τα κάνουν χειρότερα.

Είπα, λοιπόν, να πώ και εγώ μία άποψη. «Άποψή μου», όπως λένε.

Θα μιλήσω, λοιπόν, γιά την νιότη, γιά την ελπίδα, δηλαδή. Γιά όσα περιμένουμε και σε όσα εμείς αποτύχαμε.

Τρία Άλφα, λοιπόν.

Περνώντας έξω από ένα χωριό, εδώ στην Ημαθία, οποιαδήποτε σχεδόν ώρα, βλέπω μπόμπιρες κάθε ηλικίας, παιδιά, εφήβους, νέους άντρες, να γίνονται μούσκεμα στον ιδρώτα, και να συνεχίζουν μέχρι τελικής πτώσεως την προπόνηση, είτε έχει ήλιο, είτε με συννεφιά, είτε και βρέχει ή έπιασε κάτω λίγο χιόνι. Τα παιδιά κουράζονται, και, κυρίως, θέλουν να κουράζονται.

Αυτά αφορούν το ένα Άλφα.

Βλέπω αγόρια και κορίτσια να σουλατσέρνουν πάνω κάτω στους δρόμους της πόλης, με ντύσιμο άστα να πάνε. Σαν χαμένα πρόβατα. Τα παιδιά κάτι ψάχνουν. Και άραγε βρίσκουν κάτι που να τους γεμίζει, ή όσο βρίσκουν τόσο αδειάζουν;

Αυτά τα λίγα αφορούν το δεύτερο Άλφα.

Γιά το τρίτο Άλφα, δεν έχω να πω τίποτα.

Και ας φανερώσουμε ποιά είναι τα τρία Άλφα: Άσκηση- Αγώνας, Αγάπη, Αλήθεια.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι και στα τρία αυτά Άλφα δεν είμαστε εντάξει εμείς οι μεγάλοι.

Άσκηση: Το παιδί θέλει την κούραση, θέλει τον αγώνα, θέλει την άσκηση. Αρκεί ο κόουτς να ξέρει να το κερδίζει και να το ρίχνει στον αγώνα.

Αλήθεια: Το παιδί καταλαβαίνει την αλήθεια, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις ένα παιδί, και ας νομίζεις ότι κατάφερες και το ξεγέλασες. Και άν προς στιγμήν καταφέρεις και το ξεγελάσεις, όταν ανακαλύψει την αλήθεια, τότε δεν θα ξανααποκτήσεις ποτέ την εμπιστοσύνη του.

Αγάπη: Ποιός δείχνει αγάπη γιά το παιδί, και όχι μόνον αγάπη αλλά στοργή; Τα χάδια και τα φιλιά είναι η αγάπη; Αγαπώ πεθαίνω έλεγε ο μακαρίτης ο Πεντζίκης.

Ο Χριστός είπε: «άφετε τα παιδία έρχεσθαι πρός με και μή κωλύετε αυτά».

Δηλαδή: Εσείς οι μεγάλοι, είτε λέγεστε γονείς, είτε λέγεστε παπούδες και δάσκαλοι, είτε είστε η κοινωνία, αφήστε τα παιδιά να ρθούν σε Εμένα, να ρθουν κοντά μου, να με πλησιάσουν και μην τα εμποδίζετε. Δηλαδή και δεν τα αφήνετε και τα εμποδίζετε.

Σε λίγο θα διαβάσουμε και το Ευαγγέλιο του σποριά. Πάρτε σαν γη και το παιδί.

Αρχίζει μία ακόμα σχολική χρονιά. Μακάρι να βρεθούν σωστοί εκπαιδευτές, σωστοί προπονητές, ώστε τα παιδιά να είναι κερδισμένα σε μιά ζωή που συνεχώς μάς προδίδει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου