Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Μεγάλη Τετάρτη: Το πιο αγνό άγγιγμα.


Η άβυσσος της αμαρτίας της δεν την εμπόδισε να βγει από το εγώ της.
-------------------------
Αμαρτωλή μα μετανοημένη. Δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στον πόθο της να δοθεί πλέον στον Χριστό. Δεν κοντοστέκεται, δεν δειλιάζει μπροστά στην ντροπή, δεν μετρά το κόστος της υπόληψής της στα μάτια των άλλων. Δεν έχει υπόληψη, δεν έχει κύρος. Δεν θέλει να έχει κύρος. Ξέρει το χάλι της. Αναγνωρίζει το χώμα της. Πάσχει και θέλει λύτρωση.
Η αυτογνωσία της, την κάνει να πέσει στα πόδια του Ιησού πραγματώνοντας μία πράξη αιώνια, ερωτική, ιερή.
Και αυτή η πράξη την κάνει να βγει από τον εαυτό της, να συναντηθεί με τον Θεό. Δεν θα το τολμούσε κανείς "καθωσπρέπει", το τολμά όμως μια γυναίκα αμαρτωλή, μια άσημη· μια ανδρεία ψυχή που έπιασε πάτο μα δεν παραιτήθηκε.
-------------------------
Το σώμα της μέσα στην αμαρτία, μα η ψυχή της έμεινε παρθένος. Παρθένος από την δικαιολογία, από την αμνήστευση των παθών της. Γι'αυτό και κατάφερε να διασώσει την συνείδησή της, να αναστηθεί δια της μετανοίας από το σκοτάδι της ηδονής.
-------------------------
Μερικοί χριστιανοί σαν τον Ιούδα σκανδαλίζονται μπροστά σε τέτοιους ανθρώπους αμαρτωλούς. Σκανδαλίζονται διότι έχουν ακρωτηριάσει την ζωή τους από τέτοιες πράξεις ερωτικές, προτιμούν την νομική σκέψη· σκανδαλίζονται διότι θεωρούν ότι η αμαρτία πρέπει να τιμωρηθεί για να εξαγνιστεί.
Μα ο Χριστός ερωτευμένος μαζί μας, ψάχνει και σε μας αυτόν τον έρωτα, αυτόν το πόθο να μείνουμε μαζί Του, ψάχνει κάτι τέτοιες υπάρξεις που θα Του δοθούν παράφορα, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς όρια.
-------------------------
Σκανδαλίζονται κάποιοι χριστιανοί με τον Χριστό που δέχεται οι αμαρτωλοί να Τον μιλήσουν, να Τον αγγίξουν, να Τον φιλήσουν.
Και αυτός ο σκανδαλισμός δείχνει την πορνεία των "καθαρών πιστών". Μια πορνεία όχι σωματική αλλά πνευματική. Μιας και ερωτοτροπούν με την αρετή τους, με το εγώ τους· καταστώντας την πνευματική ζωή μια ζωή αυτοϊκανοποίησης στην οποία κανείς άλλος δεν χωρά.
-------------------------
Μα αυτή η πόρνη, η ταπεινή, η μυροφόρα, μόνο τα πόδια του Ιησού τολμά να αγγίξει. Χάμο κάθεται και δεν κοιτά ψηλά, μα ήδη ψηλά βρίσκεται.
Η πορνεία της ευωδιάζει ως το μύρο μπροστά στην εμπάθεια των παρθένων...
-------------------------
Ίσως κάποτε το καταλάβουμε, ότι μιας πόρνης το άγγιγμα ήταν το πιο αγνό.

αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
Πηγή: https://imverias.blogspot.com/2017/04/blog-post_11.html
Πηγή: https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου