Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Το κακό είναι ότι αυτός που ζηλεύει, δεν έχει επίγνωση του πάθους του



Είναι φάρμακο εναντίον της ζήλειας να έχουμε το «γνώθι σαυτόν». Μην υπερτιμούμε την αξία μας και τα προσόντα μας. Καθένας καταλαμβάνει τη θέση που του ανήκει και μέσα στην οικογένεια και μέσα στην παρέα και μέσα στη συνεργασία μας με τους άλλους. Μην ζηλεύουμε αυτόν που ανήλθε μία βαθμίδα περισσότερο.
Και συ καλέ σύζυγε μην ζηλεύεις την σύζυγό σου και αντιστρόφως. Να κοιτάτε ο ένας να κερδίζει την αγάπη του άλλου με γνήσια αγάπη. Και ας μην ζηλεύει ποτέ ο ένας τον άλλον. Μην κάνετε την ζωή σας κόλαση.
Η ζήλεια είναι δυσθεράπευτο πάθος. Δύσκολα θεραπεύεται και ξεριζώνεται. Προσπάθεια πρέπει να γίνεται από τον κατεχόμενο από κακό το πάθος να μην κυριαρχεί στη ζωή του. 
Το κακό είναι ότι αυτός που ζηλεύει, τις περισσότερες φορές δεν έχει επίγνωση του πάθους του. Του το υποδεικνύεις, αλλά δικαιολογείται και ταμπουρώνεται στη σκέψη του ότι έχει δίκιο.
Αυτός ο εγωισμός μας που μας τυφλώνει να δούμε κατάματα τον εαυτό μας, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Η έξοδος εκ του εαυτού μας είναι το πιο δύσκολο πράγμα.
Έχω συναντήσει στη ζωή πολλούς ανθρώπους που ζηλεύουν. Λίγοι από αυτούς μπορούν να πιστέψουν ότι έχουν ζήλεια μέσα τους και ότι το κίνητρο των ενεργειών τους είναι γέννημα της ζήλειας. Συνυφαίνουν τη γνώμη με τον εαυτό τους. Η αντικειμενική γνώμη είναι φοβερά δύσκολο πράγμα.

Απόσπασμα από το βιβλίο ''Προσέχεις τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σου;''
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ. Καλλινίκου.
http://inpantanassis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου