Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Πέτρες κουβέντες


Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, 

Είπε ο Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ: «Θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια στον αδελφό σου, χωρίς να αφήνεις ούτε καν υποψία προσβολής. Όταν αποστρεφόμαστε έναν άνθρωπο ή τον προσβάλλουμε, είναι σαν να αφήνουμε μία πέτρα στην καρδιά του».  

Αμέτρητες οι πέτρες που μετράμε στην καρδιά μας. Αλλά και αμέτρητες οι πέτρες που αφήσαμε εμείς μέσα στους άλλους. 

Πετροβόλημα πολύ, άστοχες κουβέντες, αυτόματα όπλα και σφεντόνες, επιθέσεις που επιχειρούμε και επιθέσεις που δεχόμαστε.

«Μεταξύ σας, μην έχετε διαφορές. Μην σκέφτεστε ο ένας εναντίον του άλλου» παρακαλεί ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός. Ο παππούς προειδοποιεί: «Αυτά τα βλέπει ο Θεός», λέει. «Το μόνο πράγμα που δε θέλει ο Θεός είναι τις συγκρούσεις, τις παρεξηγήσεις».
         
Δεν είναι κάτι το ασήμαντο να ανταλλάξεις κουβέντες με τον άλλον. Κουβέντα στην κουβέντα, ίσως καταλήξετε σε σύγκρουση. Τότε, αυτό, είναι κάτι το βαρύ, που πολύ στεναχωρεί τον Θεό.
         
«Ποτέ να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να έρθει η αντιλογία σε σημείο συγκρούσεως. Αυτό είναι τερατώδης πτώσις» λέει, άλλοτε, ο Γέρων Ιωσήφ. 

Συμβαίνει να υποτιμούμε τις συγκρούσεις με τους συνανθρώπους μας, ως προς τις επιπτώσεις τους στην πνευματική ζωή, θεωρώντας πως άλλα βαραίνουν την προσπάθειά μας. Όμως, όχι, διότι ύστερα θέλει συντριβή, μεγάλη προσπάθεια για να φύγει από πάνω αυτό το κόστος.  

Ο παππούλης Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, απευθυνόμενος προς τους μοναχούς της Βατοπαιδινής αδελφότητος, είναι σαφής, κρυστάλλινος ως προς αυτό: 

«Όταν, όμως, πάτε στο κελλί σας και ενθυμηθείτε ότι λυπήσατε τον αδελφό, αυτό να μην το συγχωράτε. Να πείθετε τον εαυτό σας με συντριβή και κλάμα, να σας συγχωρέσει ο Θεός για να μην το επαναλάβετε».

ΠΗΓΕΣ
Πέτρου Μπότση, «Το Γεροντικό του Βορρα», Τόμος Α’, Έκδοση Β’, Αθήνα 2001, σ. 115
Απόσπασμα λόγου Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Βιντεοσκοπημένη ομιλία του μακαρίου Γέροντος ανηρτημένη στο διαδίκτυο [www.vatopedi.gr] υπό τον τίτλο «Τι το θέλεις το θέλημα;» σε προβολή της pemptousia.tv
Απόσπασμα λόγου Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Βιντεοσκοπημένη ομιλία του μακαρίου Γέροντος ανηρτημένη στο διαδίκτυο [www.vatopaidi.gr] υπό τον τίτλο «Όταν ο άνθρωπος φθάσει στην αγάπη, τότε ζει μέσα του ο Θεός» σε προβολή της pemptousia.tv
Απόσπασμα λόγου Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Ηχογραφημένη ομιλία του μακαρίου Γέροντος ανηρτημένη στο διαδίκτυο [www.youtube.com] υπό τον τίτλο «ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ*ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ*ΑΓΑΠΗ- Π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟΥ».
ΚΓΠ - Οκτ 2017
http://constantinoupolin.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου