Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αγία Θεοδοσία η Παρθένος

Εορτάζει στις 29 Μαΐου.
Βιογραφία

Η Αγία Θεοδοσία καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης και δεν είχε μόνο παρθενικό σώμα, αλλά και παρθενική ψυχή. Από ηλικία 18 χρονών, έλαμπε για το ζήλο και τη θερμή της πίστη, ανάμεσα στις νεαρές ειδωλολάτρισσες γυναίκες. Αυτό καταγγέλθηκε στον άρχοντα Ουρβανό, που με κάθε δελεαστικό τρόπο προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί το Χριστό. Όμως η παρθένος Θεοδοσία έμεινε αμετακίνητη στο Ιερό της πιστεύω. Ο Ουρβανός, βλέποντας την αδάμαστη επιμονή της, εξοργίστηκε και με θηριώδη τρόπο έσπασε τα κόκκαλά της και πριόνισε τις σάρκες της. Έπειτα, την πλησίασε και της πρότεινε να αλλαξοπιστήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, και αυτός θα θεράπευε αμέσως τις πληγές της. Η Θεοδοσία μισοπεθαμένη απάντησε: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο τύραννος διέταξε και την έριξαν στη θάλασσα, οπού και παρέδωσε το πνεύμα της.

πολυτίκιον
χος δ’. Ταχ προκατάλαβε.

ς δόσιν θεόσδοτον, τν παρθενίαν τν σήν, γσιν θλήσεως, Θεοδοσία σεμνή, τ Λόγ προσήγαγες· θεν πρς θανάτους, μεταστσα νυμφνας, πρέσβευε θληφόρε, τ Δεσπότ τν λων, υσθναι κ πολυτρόπων, μς συμπτώσεων.

Κοντάκιον
χος ατς. πεφάνης σήμερον.

ς παρθένος μωμος κα θληφόρος, νοερς νενύμφευσαι, τ Βασιλε τν ορανν, Θεοδοσία πανεύφημε· ν κδυσώπει, πρ τν ψυχν μν.

Μεγαλυνάριον

Δόσει λαμπρυνθεσα παρθενικ, δόσιν εσεβείας, διαυγάζεις θλητικς, Θεοδοσία, Χριστο Παρθενομάρτυς· δι κμο μετάδος, κ τν σν δόσεων.

Πνίγει θαλάσσης Θεοδοσίαν δωρ,
Τρέφει δ Χριστς ες ναψυχς δωρ.
Εκάδι Θεοδοσίην νάτ πέφνε εμα θαλάσσης.

Πηγή:saint.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου