Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Πώς να αποκτήσω ταπείνωση;



Γέροντα Τρύφωνα του Βάσον
Έχουμε μια αρκετά σαφή εικόνα για το τι είναι ταπείνωση, επειδή έχουμε όλοι συναντήσει ανθρώπους αληθινά ταπεινούς. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαύρος (Σκούρλα), ο άγιος αυτός άνθρωπος, που, ως αρχιερέας, έφερε την Ορθοδοξία και έξω από τα σύνορα της Ρωσίας, ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος.
Ο αγαπητός αδελφος της αδελφότητας μας, ο πατήρ Σπυρίδων (ένας Σκωτσέζος που μας δίδασκε με την ταπείνωσή του και εκοιμήθει πριν από μερικά χρόνια) μας έλεγε μια υπέροχη ιστορία για την έμπρακτη ταπείνωση. Αφορούσε το μακαριστό Μητροπολίτη Λαύρο.
Ο Ρίμον Στιούαρτ (μετέπειτα πατήρ Σπυρίδων) ήρθε από την Αγγλία για να βαπτιστεί Ορθόδοξος στη Μονή της Αγίας Τριάδος, στο Τζόρντανβιλ της Νέας Υόρκης. Έφθασε στο μοναστήρι, εγκαταστάθηκε στο κελλί των επισκεπτών και βγήκε να κάνει ένα περίπατο στο χώρο του μοναστηριού. Είδε έναν ηλικιωμένο με φόρμα εργασίας να κάθεται οκλαδόν σε ένα μεγάλο λαχανόκηπο και να ξεριζώνει την αγριάδα. Επειδή αγαπούσε πολύ την κηπουρική, ο Ρίμον ρώτησε τον ηλικιωμένο εργάτη αν ήθελε βοήθεια. Ο άνδρας χαμογέλασε και δέχτηκε τη βοήθεια του Σκοτσέζου.
Λίγο αργότερα, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες της μονής. Ο ηλικιωμένος σηκώθηκε λέγοντας ότι είναι ώρα να πάνε στον καθεδρικό ναό για την ακολουθία. Ο Ρίμον πήγε στο κελί του για να φορέσει καθαρά ρούχα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, όπου βρήκε τους μοναχούς συγκεντρωμένους να περιμένουν την άφιξη του ηγουμένου τους, του Αρχιεπισκόπου Λαύρου.
Οι σημαίες κυμάτιζαν στον αέρα, ιερομόναχοι με τα άμφιά τους και ολόκληρη η μοναστική αδελφότητα περίμεναν τον αρχιεπίσκοπό τους. Μπορείτε να φανταστείτε το σοκ που περίμενε το Ρίμον, όταν είδε ότι ο άνθρωπος που μαζί ξεβοτάνιζαν τον κήπον ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Λαύρος.
Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ έλεγε ότι είναι εύκολο να ταπεινώνεσαι μπροστά στον Θεόν, αλλά η αληθινή ταπεινοφροσύνη γεννιέται στην καρδιά όταν ταπεινωνόμαστε μπροστά στους ανθρώπους.

https://simeiakairwn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου