Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Απ’ όλες τις στιγμές του παρόντος σημαντικότερη είναι η στιγμή της αλλαγής του χρόνου. Όχι γιατί πραγματικά αλλάζει ο χρόνος, αφού αυτός είναι αδιάτμητος και είναι συμβατική αυτή η διαίρεση του, σε παρελθόν και μέλλον. Είναι σημαντική τούτη η ημέρα γιατί η αλλαγή του ηλιακού έτους μπορεί να γίνει αφορμή σπουδής και διδασκαλίας.
Η αλλαγή του χρόνου παραπέμπει στην εναλλαγή που συντελείται στη φύση. Αλλάζουν οι εποχές, διαδέχονται η μία την άλλη. Δεν είναι πάντοτε νύκτα, έρχεται και η αυγή. Δεν είναι πάντοτε χειμώνας, έρχεται και η άνοιξη. Πόση παρηγοριά, πόση ελπίδα μας χαρίζει αυτό μέσα στις ασέληνες νύκτες της ζωής μας και στις παγερές εποχές που διανύουμε.
Η αλλαγή του χρόνου συμβολίζει την αλλαγή στη ζωή μας. Εναλλάσονται οι ηλικίες, ωριμάζουμε συνεχώς. Πότε πέρασαν τα χρόνια που ήμασταν βρέφη κι ύστερα γίναμε νήπια, παιδιά, έφηβοι, νέοι, ώριμοι και προχωρούμε ασταμάτητα. Άλλοι σήμερα είναι νέοι, αλλά βιάζονται να μεγαλώσουν. Και οι μεγαλύτεροι δεν καταλαβαίνουν τη σπουδή τους αυτή, γιατί νιώθουν το χρόνο ασφυκτικά να τους απειλεί.
Τι διδασκόμαστε από αυτό; Ότι όσο περνά ο χρόνος έρχεται πιο κοντά μας ο Θεός, η αδιάψευστη ελπίδα μας. Ο χρόνος της ζωής μας, με όσα βάσανα και πειρασμούς κι αν έχουμε, είναι έκφραση της αγάπης του Θεού σε μας. Κι αν κάποτε τα μάτια μας κλείσουν στο άνοιγμα του τάφου μας, ας μη φοβηθούμε. Από τον τάφο αρχίζει η ατελεύτητη ζωή με το Θεό, στον πεδινό χώρο της αιωνιότητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου