Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Βρισκόμαστε ακόμη μέσα στην πνευματική ατμόσφαιρα της αγαλλιάσεως της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων. Δοξολογίες, ύμνοι και ευγνωμοσύνη, συναισθήματα άγια, βαθιά μέσα μας, κυριαρχούν από τον ερχομό του Λυτρωτή του κόσμου στη γη. 
Και σήμερα Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν, όπως ονομάζεται, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τριών μεγάλων μορφών. Του Ιωσήφ του Μνήστορος, του Δαβίδ του προφητάνακτος και του Ιακώβου του Αδελφοθέου, του οποίου τελούμε την Θεία Λειτουργία. 
Και ο μεν δίκαιος Ιωσήφ αξιώθηκε να γίνει μνήστωρ της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, της Παναγίας μας, ο Προφήτης και Βασιλεύς Δαβίδ είχε την ύψιστη τιμή να ανακηρύξει το γεγονός της Θείας Επιφανείας στον προχριστιανικό κόσμο. Ο δε Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος βρέθηκε πολύ κοντά στον Χριστό και έζησε την παρουσία Του και αναδείχθηκε Απόστολος και Πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.
Τα τρία αυτά πρόσωπα είναι εκείνα που σηματοδοτούν το πέρασμα από το νόμο στη χάρη. Είναι πρόσωπα τα οποία είχαν μια στενή σχέση με τον Χριστό, διότι έζησαν ο καθένας μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο το έλεος, τη φιλανθρωπία και τη δόξα Του. Τον γνώρισαν ως «τό σωτήριον τοῦ Θεοῦ», «πρότερον μέν» - ο Δαβίδ – «ἂσαρκον ὡς Λόγον, ὓστερον δέ» - ο Ιωσήφ και ο Ιάκωβος – «δι’ ἡμᾶς σεσαρκωμένον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου