Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Οι Άγιοι Πέτρος και Φεβρωνία του Μουρόμ είναι οι προστάτες ενός ευτυχισμένου γάμου.

Η παλιά «ιστορία του Πέτρου και της Φεβρωνία του Μούρομ » είναι ένας πραγματικός ύμνος συζυγικής αγάπης και πιστότητας, επιπλέον, είναι μια δοξασία της γυναικείας σοφίας και της αρσενικής αυτοπεποίθησης. Ο Πέτρος και η Φεβρωνία έζησαν τον 13ο αιώνα, αλλά η ιστορία τους παραμένει ενδιαφέρουσα και σχετική για τους συγχρόνους μας.

Ο Πέτρος ήταν ο αδελφός του ηγεμόνα του Μούρομ , Πρίγκιπας Παύλος.
Τον βοήθησε να απαλλαγεί από το κακό φίδι , αλλλα δολοφονώντας τον εχθρό, υπέφερε ο ίδιος - το δηλητηριώδες αίμα ενός φιδιού χτύπησε το δέρμα του Πέτρου και γι 'αυτό ήταν καλυμμένο με ψώρα.
Κανένας από τους γιατρούς δεν θα μπορούσε να τον θεραπεύσει από αυτή την ασθένεια.
Σε αναζήτηση ενός θεραπευτή, ο πρίγκιπας πήγε στη γη Ριαζάν, και στο χωριό Λασκόβο βρήκε ένα σοφό εξωφρενικό κορίτσι, την κόρη ενός βατράχου πτήσης.
Υποσχέθηκε να θεραπεύσει τον πρίγκιπα αν αργότερα την παντρευτεί.
Ο Πέτρος υποσχέθηκε, αλλά δεν τήρησε τους όρκους του - ο πρίγκιπας δεν μπορούσε να παντρευτεί μια αγρότη. Μετά από αυτό, η ασθένεια επέστρεψε σε αυτόν.
Ο Πέτρος γύρισε και πάλι στη Φεβρωνία για βοήθεια, και τον βοήθησε και πάλι.
Αυτή τη φορά κράτησε το λόγο του και παντρεύτηκε την. Έτσι, η Φεβρωνία έγινε πριγκίπισσα.
Σύντομα ο πρίγκηπας Παύλος απεβίωσε και ο Πέτρος άρχισε να κυβερνάει στο Μούρομ .
Οι συζύγους του αγάλματος αγόρασαν την Φεβρωνία για την απλή της καταγωγή και αποφάσισαν να την απαλλάξουν.
Τα αγόρια είπαν στον Πέτρο ότι οι γυναίκες τους δεν ήθελαν να υπακούσουν στη Φεβρωνία και την ζήτησαν να φύγει από την πόλη.
Τότε ο Πέτρος αρνήθηκε να βασιλέψει και άφησε με τη γυναίκα του.
Όταν φεύγουν στα δικαστήρια του Οκά, η Φεβρωνία παρατήρησε ότι ένας άντρας, η σύζυγος του οποίου βρισκόταν στο ίδιο πλοίο, την κοίταζε "με σκέψη".
Τότε του ζήτησε να μαζέψει νερό από τη μία και την άλλη πλευρά του σκάφους και να πει αν είναι διαφορετική στη γεύση.
Φυσικά, δεν υπήρχαν διαφορές.
Στη συνέχεια, η Φεβρωνία είπε: "Έτσι η φύση των γυναικών είναι η ίδια. Γιατί είσαι, έχοντας ξεχάσει τη σύζυγό σου, σκέπτοντας έναν ξένο; "
Σύντομα οι ευγενείς του Μούρομ ήρθαν να ζητήσουν από τον Πέτρο να επιστρέψει - μετά την αναχώρησή του ξεκίνησε η σύγχυση και η σύγκρουση. Το ζευγάρι επέστρεψε και κυβερνούσε τον Μούρομ σύμφωνα με τις εντολές, "δεν του άρεσε η σκληρότητα και η εκρίζωση των χρημάτων, δεν έχανε τον φθαρτό πλούτο". Στο γήρας υιοθέτησαν τον μοναχισμό και συμφώνησαν να φύγουν την ίδια μέρα.

Όταν ο Πέτρος αισθάνθηκε ήδη μια επικείμενη κατάρρευση, πληροφόρησε τη Φεβρωνία μέσω ενός αγγελιοφόρου.
Αλλά η Φεβρωνία κεντημένα σανίδες για τους νεκρούς και δεν είχε χρόνο να τελειώσει αυτή την τελευταία διακόσμηση.
Στη συνέχεια έδωσε στον Πέτρο να περιμένει άλλη μια ώρα. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, και οι δύο πρόδωσαν την ψυχή τους στο Θεό.
Οι άγιοι κληροδότησαν να τις θάψουν σε ένα φέρετρο, αλλά τότε οι νόμοι ήταν αυστηροί και οι μοναχοί τοποθετήθηκαν ξεχωριστά. Τότε συνέβη ένα θαύμα: τα σώματα ήταν σε ένα φέρετρο με έναν άγνωστο τρόπο.
Δύο φορές το σώμα τους αποσυνδέθηκε και όταν τους βρήκε για τρίτη φορά που βρισκόταν στο ίδιο φέρετρο, δεν τολμούσαν πλέον να τα χωρίσουν.
Ο Πέτρος και η Φεβρωνία θάφτηκαν μαζί.
Και ο τάφος έγινε τόπος λατρείας για τους προσκυνητές - κάθε πάσχον άτομο μπορούσε να βρει θεραπεία και άνεση σε αυτό.
Ο εκκλησιασμός των πιστών πραγματοποιήθηκε το 1547.
Το 1992, τα λείψανα των αγίων μεταφέρθηκαν από το μοναστήρι στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας. Αμέσως μετά από αυτό το γεγονός, οι μοναχές άρχισαν να παρατηρούν τη νύχτα δύο πυλώνες φωτός που υπερυψωμένοι πάνω από Μούρομ . Οι λαμπτήρες στα λείψανα άρχισαν να αναφλέγονται αυθόρμητα.

Γιατί είναι αυτό το άτεκνο ζευγάρι, ένας "άνισος γάμος", όπως λένε τώρα, ένα πρότυπο για ένα οικογενειακό ειδύλλιο;
Γιατί ο Κύριος τους δοξάσει ως το ιδανικό της οικογενειακής ζωής;
Μερικές φορές είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι ο κόσμος δεν είναι τέλειος. Πόσο συχνά έρχεται κανείς στην εκκλησία για να εκτελέσει ένα μηχανικό τελετουργικό και να ηρεμήσει: καλά, τώρα όλα θα εκπληρωθούν; Αλλά η Εκκλησία δεν είναι γραφείο εξυπηρέτησης.
Αυτή είναι μια ζωντανή υποτροφία με τον Θεό, με τους αγίους.

Τα παιδιά δεν αποτελούν στόχο σε ένα χριστιανικό γάμο. Είναι μεγάλη ευλογία και άνεση. Αλλά όχι ο στόχος. Λένε ότι χωρίς τα παιδιά είναι πιο δύσκολο να σώσει έναν γάμο. Αλλά οι πιστοί σύζυγοι το έκαναν.
Η οικογένεια ονομάζεται μικρή εκκλησία - αυτό σημαίνει ότι στο γάμο ένας χριστιανός μαθαίνει αγάπη.
Ένα αληθινό που δεν πεθαίνει. Και ακριβώς πάνω σε αυτό το μονοπάτι - στο μονοπάτι της γνώσης της αγάπης και της απόλυτης εξοικείωσης φτάσαμε στην αγιότητα.
Και μας καλούν σε αυτό - μόλις ξεκινήσετε, δοκιμάστε μόνο. Αφήστε το δρόμο.
Καλύψτε τις αδυναμίες του άλλου. Μείνετε σιωπηλοί. Να είναι μεταξύ τους μπροστά στον υπόλοιπο κόσμο. Για να είμαστε μαζί αντίθετοι με τις συνθήκες, τους "χαρακτήρες", το περιβάλλον.

Οι Άγιοι Πέτρος και Φεβρωνία βοηθούν όταν φαίνεται ότι δεν υπάρχει αρκετή δύναμη, όταν οι αδυναμίες φαίνονται τόσο τεράστιες ώστε τίποτα δεν είναι ορατό εκτός αυτών.
Ένας κόσμος που ξεκινά πάντα μόνο μαζί μας. Από το πρώτο μας βήμα.
Ο Πέτρος και η Φεβρόνια είναι οι προστάτες της συζυγικής αγάπης, της οικογένειας και του γάμου, διότι έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους σε αρμονία και πιστότητα, πέθαναν την ίδια μέρα και κληροδότησαν να τα θάψουν κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου