Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ


του Μόσχου Λαγκουβάρδου

       Η προσευχή του Ιησού είναι ταπείνωση. Βλέπουμε την αμαρτωλότητά μας και επικαλούμαστε το έλεος του Ιησού. Η προσευχή του Ιησού απαιτεί την προσοχή μας. Στρέφουμε την προσοχή μας στα λόγια της Προσευχής: Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού ελέησόν με, τον αμαρτωλό. 
      Οι Πατέρες της Εκκλησίας, οι Νηπτικοί, όπως τους ονομάζει η Εκκλησία, θεωρούν επίσης συστατικό στοιχείο της νοεράς προσευχής την επίγνωση της αμαρτωλότητας  Χωρίς  προσοχή στα λόγια της Προσευχής και χωρίς την επίγνωση της αμαρτωλότητας δεν γίνεται νοερά προσευχή. Ο υπερήφανος δεν προσεύχεται νοερά. Θεωρεί την νοερά προσευχή απλοϊκή, παιδική.
     Οι Πατέρες θέτουν την επίγνωση της αμαρτωλότητας ως στοιχείο της νοεράς προσευχής για να μην γίνεται η προσευχή του Ιησού με υπερηφάνεια και για να μην διακόπτεται η προσευχή, ακόμα και όταν πέφτουμε, ιδίως τότε, αν έχουμε επίγνωση της πτώσεώς μας. Γι΄ αυτό οι νηπτικοί συυμβουλεύουν να κάνουμε την νοερά προσευχή κρυφά. Ο Τελώνης της Παραβολής κρυφά προσευχόταν αντίθετα με τον Φαρισαίο. 'Εχουμε διαρκώς ταπεινό το πνεύμα μας χάρις στην επίγνωση της ανομίας μας. Σαν τον τυφλό του Ευαγγελίου, που είχε διαρκως μπροστά του την τυφλότητά του και ζητούσε το έλεος του Ιησού. " Ιησού επιστάτα ελέησόν με". Τί θέλεις να σου κάνω; Ίνα αναβλέψω, Κύριε." Ο τυφλός δεν είναι ψυχικά παράλυτος, όπως ο παραλυτικός, που τον ρωτάει ο Ιησούς τί θέλει να του κάνει, και λέει την ιστορία της ζωής του.
      Ο Ιησούς θεραπεύει πρώτα την ψυχική παράλυση και κατόπιν την σωματική. Δεν λέμε στο Θεό τι να κάνει. Αυτοί που προβάλουν την αντίρρηση στην προσευχή, για να μην λέμε στο Θεό τί να κάνει, έχουν υπόψη τους τις αυτοσχέδιες προσευχές.Η προσευχή του Ιησού είναι ταπείνωση. Έχουμε γνώση των ανομιών μας. Η ανομία μου ενώπιόν μου εστι δια παντός.
       Η προσευχή του Ιησού είναι επίκληση του Ονόματος του Ιησού και η επίκληση είναι η Εντολή του Ιησού, "ζητείτε". Ζητείτε και δοθήσεται υμίν. Παράδειγμα θέτει ο Ίδιος τον εαυτό Του, όταν ζητεί νερό από την Σαμαρείτισσα. Ταπείνωση είναι της Χαναναίας,του Εκατόνταρχου, του Ζακχαίου, του άρχοντα που ανεβαίνει στη συκομουριά, για να δει τον Ιησού. Τί ζητάς εκεί πάνω εσύ ένας άρχοντας, θα του έλεγαν αυτοί που τον έβλεπαν επάνω στο δέντρο. Ταπείνωση είναι του τυφλού, που όταν του λένε να σωπάσει να ζητεί τον Κύριο και φωνάζει περισσότερο,ταπείνωση είναι όταν ο Κύριος, εμφανίζεται στους μαθητές Του και τους ζητεί να του δώσουν κάτι να φάει.
       Η προσευχή συνδέεται άμεσα με την ταπείνωση. Ο υπερήφανος εξοργίζεται με την προσευχή.Να μην λέμε στο Θεό, τί να κάνει, λέει. Ο Άγιος Νείλος ο ασκητής είπε, ,πως θεολόγος είναι αυτός που προσεύχεται. Ο Αγιος εννοεί την προσευχή του Ιησού. Προσευχή έχουν όλες οι θρησκείες αλλά όχι την προσευχή του Ιησού. Πας ο επικαλούμενος το Όνομα του Κυρίου σωθήσεται, λέει η Γραφή.

http://moschoblog.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου