Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αμαρτία και ασθένεια


Οι τέσσεροις άνδρες έφεραν τον παράλυτο, για να θεραπευθεί από τη σωματική παραλυσία του. Ο Κύριος όμως το πρώτο που έκανε, ήταν να του συγχωρήσει τις αμαρτίες του. Ερμηνεύοντας την ενέργεια αυτή του Κυρίου ο άγιος Θεοφύλακτος και ο Ευθύμιος Ζιγαβηνός παρατηρούν ότι με αυτή ο Κύριος μάς διδάσκει ότι οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες από τις ασθένειές μας προέρχονται ως επί το πλείστον από τις αμαρτίες μας. Γι᾽ αυτό ο Κύριος πρώτα θεράπευσε το αίτιο της παραλυσίας, δηλαδή την αμαρτία, και κατόπιν προχώρησε και στη θεραπεία του σώματος.
Αν μελετήσουμε προσεκτικά την Αγία Γραφή, θα διαπιστώσουμε ότι σ᾽ αυτή υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές στην άμεση σχέση ανάμεσα στην αμαρτία και τις ασθένειες, και γενικότερα τις θλίψεις και τις δοκιμασίες που έρχονται στους ανθρώπους. Τον παράλυτο της Βηθεσδά ο Κύριος, αφού τον θεράπευσε τον συμβούλευσε να μην ξαναμαρτήσει, για να μην του συμβεί τίποτε χειρότερο. Για τη συγκύπτουσα γυναίκα φανέρωσε ότι ο σατανάς της είχε προκαλέσει αυτή τη φοβερή ασθένεια. Επίσης, με αφορμή τους Γαλιλαίους που φόνευσε ο Ηρώδης και τους δέκα οκτώ άνδρες που έπεσε πάνω τους ο πύργος του Σιλωάμ και τους θανάτωσε, ο Κύριος προφήτευσε στους ακροατές του ότι αν δεν μετανοήσουν, όλοι τους θα χαθούν με παρόμοιο τρόπο. Αλλά και για τα Ιεροσόλυμα προφήτευσε τη φοβερή καταστροφή που τους περίμενε, διότι δεν κατάλαβαν ότι ήλθε ο Μεσσίας τους. Και γενικά τέτοια παραδείγματα και διδασκαλίες για τη σχέση ανάμεσα στην αμαρτία και τις ασθένειες και τις θλίψεις μπορεί πολύ εύκολα να βρει κάποιος σε όλη την Αγία γραφή, τα συγγράμματα των Πατέρων της Εκκλησίας και τους βίους των Αγίων.
Έχοντας υπόψη αυτή τη μεγάλη αλήθεια, ας μην αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τις θλίψεις με τρόπο κοσμικό, εναποθέτοντας τις ελπίδες μας κυρίως στους ιατρούς – οι οποίοι βέβαια εκ του Θεού δόθηκαν στους ανθρώπους -  και τα ανθρώπινα μέσα. Το πρωτεύον στις ενέργειές μας θα πρέπει να είναι η μετάνοιά μας, η επιζήτηση του ελέους του Θεού και της συγχωρήσεως των αμαρτιών μας. Εάν ενεργούμε έτσι, τότε, ακόμη και να δεν απομακρυνθούν οι ασθένειες και οι θλίψεις από μας, όμως σίγουρα ο Κύριος θα μετατρέψει τη φλόγα τους σε δρόσο, μέσα στην οποία θα διαφυλαχτούμε σώοι και αβλαβείς και θα δοξάζουμε τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα εις τους αιώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου