Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η προσκύνησις των αγίων λειψάνων


Οι Άγιοι είναι η ζωντανή μαρτυρία του Ευαγγελίου στη ζωή της Εκκλησίας. Η ζωή του Χριστού επαναλαμβανόμενη και παρατεινόμενη μέσα στην ιστορία. Είναι οι αυθεντικοί διδάσκαλοι και ερμηνευτές των εντολών του Θεού και του πνεύματος του Ευαγγελίου. Οι Άγιοι είναι οι οδηγοί και οροθέτες της πνευματικής πορείας των πιστών, τα φωτεινά πρότυπα, οι εμπνευστές και πρωτοπόροι του αγώνα για τη σωτηρία και τη θέωση. Είναι οι δέκτες των πόνων, των θλίψεων, των δοκιμασιών και των δακρύων, οι αληθινοί φίλοι, οι πιστοί σύμμαχοι, οι ένθερμοι συμπαραστάτες, οι ακούραστοι συνοδοιπόροι, οι διαρκείς αρωγοί και ευεργέτες, οι πρεσβευτές των ανθρώπων προς τον Θεό, οι μεσίτες των αιτημάτων και των παρακλήσεών τους.

Το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με την ορθόδοξη διδασκαλία, έχει μια ιδιαίτερη αξία και σημασία. Ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική ενότητα. Δεν είναι μόνο σώμα, ούτε μόνο ψυχή, αλλά και τα δύο. Όταν αγιάζει ο άνθρωπος αγιάζει και η ψυχή του και το σώμα του. Το σώμα είναι το κατοικητήριο της ψυχής και μετέχει στις ενέργειες και τις δραστηριότητες της. Μετέχει στον αγώνα, τον αγιασμό, τον δοξασμό και τη θέωση. Για αυτό και τα σώματα των Αγίων είναι και αυτά αγιασμένα.

Η χάρη, ο αγιασμός, η αφθαρσία και οι θαυματουργίες των αγίων λειψάνων διαψεύδουν την ανθρώπινη λογική, υπερνικούν τους φυσικούς νόμους, καταργούν τη φθορά και καταπατούν τον θάνατο. Ευωδιάζουν και εκχέουν ιάσεις.

Με την τιμητική προσκύνηση των αγίων λειψάνων λαμβάνουμε την χάρη και την ενίσχυση των Αγίων. Γινόμαστε μέτοχοι του αγιασμού και της ευλογίας τους. Η προσκύνηση των αγίων λειψάνων μας φέρνει πιο κοντά στους ίδιους τους Αγίους. Μας ωθεί να γίνουμε μιμητές της ζωής και του αγώνα τους. Η παρουσία των αγίων λειψάνων αποτελεί πηγή ευλογίας και αγιασμού για ολόκληρη την κτίση. Για αυτό και η Εκκλησία μας αποδίδει ιδιαίτερη τιμή και αξία στα άγια λείψανα και δεν αποδέχεται την καύση των νεκρών. 

http://agiameteora.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου