Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Λέγεται πως τρεις Άγιοι επηρέασαν περισσότερο από κάθε άλλον το σύγχρονο μοναχισμό αλλά και πολλούς αδιάφορους χριστιανούς



  Λέγεται πως τρεις Άγιοι επηρέασαν περισσότερο από κάθε άλλον το σύγχρονο μοναχισμό αλλά και πολλούς αδιάφορους χριστιανούς ή μη οδηγώντας τους στην Ορθοδοξία και τη ζωή της Εκκλησίας. 
 Ο πρώτος είναι ο όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης.
   Ο δεύτερος είναι ο χθες τιμώμενος όσιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ ο Ησυχαστής και νέος Θεολόγος, ιδιαίτερα με το βιβλίο του που ιστορεί το άγιο πρόσωπο και τη ζωή του γέροντα του οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου. 
 Ο τρίτος είναι ένα φτωχό, πονεμένο κι αδύνατο προσφυγόπουλο της Καππαδοκίας, ένας ταπεινός ξυλουργός.
  Είναι ο πρώτος από το χορό των νέων οσίων που επίσημα αγιοκατατάχτηκε. Αγαπήθηκε κι αγαπιέται πάρα πολύ από μικρούς και μεγάλους. 
Ο άγιος μας. 
Ο άγιος των φτωχών κι αδικημένων. 
Ο προφήτης του ποθούμενου. 
Ο ασκητής της Παναγούδας. 
Ο άγρυπνος ασυρματιστής του Ουρανού.
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Ο τάφος του στο ιερό ησυχαστήριο της Σουρωτής αποτελεί καταφυγή και τόπο ιαμάτων, ανάπαυση ψυχών και πηγή θαυμάτων. Όπως και το ταπεινό κελάκι του όσο ζούσε στο αγιώνυμο Όρος του Άθωνα.
Έλεγε με απλότητα:'' o Θεός από εμάς θέλει μόνο την προαίρεση και την αγαθή διάθεση, που θα την εκδηλώνουμε με το λίγο φιλότιμο αγώνα μας και την συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας. Όλα τα άλλα μας τα δίνει Εκείνος. Αγάπη και ταπείνωση. Σε αυτήν την συχνότητα εργάζεται ο Θεός''.
 Μόλις βγείτε από την Εκκλησία σήμερα, στις 11 το πρωί, θυμηθείτε να κοιτάξετε ψηλά στον Ουρανό κάνοντας το σταυρό σας. Εκείνη την ώρα στις 12 του Ιούλη το '94 φτερούγισε η ψυχή του στην αγκαλιά του Λυτρωτή και Σωτήρα Χριστού και της Παναγίας Μητέρας του. Εκεί όπου βρήκε ξανά τον άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, τον άγιο Πορφύριο, τον άγιο Ιάκωβο, τον παπά-Τύχωνα.
Εκεί που θα τον ανταμώσουμε κι όλοι εμείς με τη Χάρη του Θεού. Και δε θα χωρίσουμε ποτέ ξανά.

https://proskynitis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου