Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Με ποιο τρόπο ο φόβος του Θεού συμβάλλει θετικά στην πνευματική μας αναγέννηση;



Ο φόβος του Θεού είναι γέννημα της πίστεως και η προϋπόθεση της πνευματικής προκοπής. Όταν εγκατασταθεί στην καρδιά, σαν τον καλό νοικοκύρη τα τακτοποιεί όλα.
Έχουμε φόβο Θεού; Αν ναι, ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο, που μας τον έδωσε, και ας τον φυλάξουμε σαν πολύτιμο θησαυρό. Αν, όμως, δεν τον έχουμε, ας κάνουμε ότι μπορούμε για να τον αποκτήσουμε, γνωρίζοντας ότι για την έλλειψη του ευθύνονται η απροσεξία και η αμέλεια μας.
Από το φόβο του Θεού γεννιέται η μετάνοια, η συντριβή, το πένθος για τις αμαρτίες. Μακάρι το αίσθημα αυτό, ο πρόδρομος της σωτηρίας, να μην απομακρύνεται ποτέ από την καρδιά!
Για να διατηρηθεί μέσα μας ο φόβος του Θεού πρέπει να κρατάμε αδιάλειπτη τη μνήμη του θανάτου και της Κρίσεως, ενωμένη με τη συναίσθηση της παρουσίας του Κυρίου: Ο Θεός είναι πάντα κοντά μας και μέσα μας, βλέποντας, ακούοντας, και γνωρίζοντας τα πάντα, ακόμα και τους πιο κρυφούς λογισμούς μας.
Όταν αυτή η τριάδα -φόβος Θεού, μνήμη θανάτου, συναίσθηση θείας παρουσίας- εγκατασταθεί μέσα μας, τότε η προσευχή ξεχύνεται από την καρδιά αυθόρμητα, τότε η ελπίδα της σωτηρίας γίνεται στέρεη.
Ας προσέχουμε λοιπόν τι προτρέπει το Άγιο Πνεύμα: <<Αρχή σοφίας φοβείσθε τον Θεόν>> (Ησ. 8,13).

Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος
https://simeiakairwn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου