Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

«Κύριε ελέησόν με τον αμαρτωλό…» να λες και να ξαναλές…


Καλή είναι η εξωστρέφεια όταν γίνεται προς δόξα του Θεού. Επειδή όμως συνήθως δεν γίνεται γι’αυτό καλύτερα είναι να υπάρχει εσωστρέφεια. Να εισέλθουμε πλέον στα βάθη της καρδιάς μας και εκεί να κάνουμε ένα στασίδι σιωπής και προσευχής.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι προσευχή.

Πολλές οι ομιλίες που ακούμε, πολλά αυτά που διαβάζουμε. Προσευχή όμως δεν κάνουμε.

Να κλείσουμε την πόρτα του δωματίου μας, κυρίως να κλείσουμε την πόρτα της καρδιάς μας σε κάθε επίγεια μέριμνα, και να αφεθούμε στην ευχή.

«Κύριε ελέησόν με τον αμαρτωλό…» να λες και να ξαναλές.

Η ίδια η ευχή θα σε διδάξει, θα σε φωτίσει, θα σε ειρηνεύσει.

Προσευχή χρειαζόμαστε, όχι γνώσεις θεολογικές, ούτε αλτρουιστικές -καλές- πράξεις.
Εσωστρέφεια παρά εξωστρέφεια. Προσευχή κι όχι επιπόλαιες κοινωνικότητες. Σιωπή και όχι πολυλογία.

Έτσι θα έρθει στην ζωή μας μια μόνιμη κατάνυξη, μια βαθιά ευλάβεια, η σταθερή μνήμη θανάτου, η πραότητα, η μετάνοια, η νήψη. Χωρίς προσευχή αγωνιζόμαστε χωρίς προοπτική. Χωρίς προσευχή η κάθε πνευματική μας προσπάθεια θα καταλήγει ένα κύμβαλον αλαλάζον.

Πάρε στο χέρι σου το κομποσχοίνι και μη το αφήνεις εύκολα. Κάν’ το προέκταση της ύπαρξής σου. Κάνε την ευχή συνέχεια της ανάπνοής σου. Κάνε την προσευχή αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου.

Χωρίς προσευχή θα θεολογούμε μα θα μένουμε αμέτοχοι του Θεού. Χωρίς προσευχή θα περνούν τα χρόνια μας μέσα στην ψευδαίσθηση της ηθικής μας καθαρότητας, μα καμία προκοπή δεν θα κάνουμε.

Το ιδίωμα του ανθρώπου του Θεού είναι η προσευχή που κάνει καθημερινά είτε ζει μέσα σε μοναστήρια είτε μέσα στον κόσμο, είτε είναι παντρεμένος, είτε είναι ελεύθερος.
Προσευχήσου σωστά, με δάκρυα, με ταπείνωση και μετάνοια, απλά λέγοντας την ευχή.

Δεν χρειάζονται βερμπαλισμοί στην προσευχή μας. Το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλό», τα περικλείει όλα. Ο καρδιογνώστης Κύριος θα δώσει αυτό που χρειαζόμαστε. Όχι αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε για να βρούμε έλεος, να σωθούμε αιώνια…

Η θεάρεστη εσωστρέφεια είναι συνώνυμη της προσευχής. Εάν δεν υπάρχει προσευχή, η εσωστρέφεια μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον άνθρωπο και να του δημιουργήσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
πηγή: imverias.blogspot.com
https://simeiakairwn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου