Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πρέπει να είναι συνεχόμενη...


Εύχομαι λοιπόν να γίνει κάποια καλή και δυνατή μεταβολή.

Αυτό όμως προλέγω και σας υπενθυμίζω, ότι και αν περάσει το νέφος αυτό της συμφοράς, εάν εμείς εξακολουθήσουμε να παραμένουμε πάλι στην ίδια ραθυμία, θα πάθουμε πάλι πολύ χειρότερα απ’ όσα τώρα περιμένουμε∙ διότι ακόμα και τώρα δεν φοβούμαι τόσο την βασιλική οργή όσο την δική σας ραθυμία.

Διότι δεν αρκεί, για να συγχωρεθεί το παράπτωμά μας, το να κάνουμε λιτανείες δυο και τρεις ημέρες, αλλά πρέπει να κάνουμε ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου της ζωής μας και να αποχωρισθούμε από την αμαρτία και να παραμένουμε συνέχεια στην αρετή.

Διότι όπως οι ασθενείς αν δεν έχουν κανονική δίαιτα, δεν ωφελούνται σε τίποτα με την δίαιτα τριών ή τεσσάρων ημερών, έτσι και όσοι αμαρτάνουν, αν δεν ζουν συνέχεια με σωφροσύνη, δεν έχουν κανένα κέρδος από την διόρθωση των δύο των τριών ημερών.

Διότι όπως λέγει η Γραφή, εκείνο που λούζεται και κατόπιν λερώνεται στον βόρβορο δεν ωφελείται σε τίποτα ( Β΄ Πετρ. 2,22 ) ∙ έτσι και εκείνος ο οποίος μετανόησε για τρεις ημέρες και πάλι επέστρεψε στην προηγούμενή του κατάσταση, δεν έκανε τίποτα περισσότερο.

( Εις τους Ανδριάντας, Γ’ , ΕΠΕ 32, 50. PG 49, 57 ) 
Πηγή: «ΜΕΤΑΝΟΙΑ , ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ, ΝΗΣΤΕΙΑ, ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Χρυσοστομικός Άμβων ΣΤ΄»
2η Έκδοσις
( Επηυξημένη και βελτιωμένη)
Έκδοσις: Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου
Νέα Σκήτη Αγ. Όρους, 2008
http://inpantanassis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου