Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Το όνομα του Κυρίου Ιησού


Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ακούσαμε τους δύο τυφλούς να επικαλούνται το όνομα του Κυρίου και να ζητούν απ᾽ Αυτόν να τους ελεήσει (Ματθ. θ´ 27). Ο ιερός Χρυσόστομος λέγει πως δεν πήγαν απλώς να συναντήσουν το Χριστό, «ἀλλά μεγάλα βοῶντες καί οὐδέν ἓτερον ἢ ἒλεον προβαλλόμενοι», δηλαδή φώναζαν πολύ δυνατά, το όνομα του Χριστού και τίποτε άλλο δε ζητούσαν παρά να επιδείξει έλεος σ᾽ αυτούς ο Ιησούς. Το γλυκύτατο όνομα του Χριστού δεν είναι ανθρώπινο, αλλά θείο και ουράνιο. Δε δόθηκε στο Χριστό από ανθρώπους, αλλά από τον ουράνιο Πατέρα Του (Ματθ. α´ 21). Είναι το γλυκύ μελέτημα του νου, της γλώσσας και της καρδιάς του ανθρώπου.
Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει πως κάποιος χριστιανός πέθανε πάνω στον τάφο του Κυρίου φωνάζοντας «Ιησού Χριστέ, γλυκειά αγάπη». Είναι αλήθεια πως οι ενέργειες του Χριστού φανερώνονται μέσα στα ονόματα, όπως π.χ. σοφία, ειρήνη, χαρά, Κύριος, Βασιλεύς, Θεός κ.α. Η πίστη του ανθρώπου δεν είναι αφηρημένη, αλλά απευθύνεται σ᾽ ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει όνομα και είναι ζωντανό πρόσωπο, που μπορεί να αγαπήσει και να έλθει σε επικοινωνία με τους άλλους. Αυτό το πρόσωπο είναι ο Ιησούς Χριστός. Ήλθε σ᾽ επικοινωνία μαζί μας, μάς αγάπησε, έγινε άνθρωπος παρομοιοπρόσωπος με μάς.
Το όνομά Του συνδέεται με τη σωτηρία μας. Κάτω από το όνομα αυτό θα βρούμε τη σωτηρία μας, είπαν οι Απόστολοι στους άρχοντες του Ισραήλ (Πράξ. α´ 1-2). Το όνομα Ιησούς έχει περιεχόμενο ανεξάντλητο. Είναι οντολογικά συνδεδεμένο μ᾽ Αυτόν. Είναι ένα κανάλι μέσα από το οποίο έρχεται χάρη σε μας και γεμίζει όλο το είναι μας με την παρουσία του Θεού, μάς μεταδίδει ζωή και δύναμη.

(Από τη Φωνή Κυρίου 2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου