Σήμερα ο άνθρωπος ζει σε έναν κόσμο που βρίσκεται στο σκοτάδι της απόγνωσης και της απορίας˙ σε έναν κόσμο που έχει χάσει την ελπίδα του μέσα από διάφορες αγωνίες. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει το αίσθημα αξιοπρέπειάς τους, επειδή έχουν χάσει την αίσθηση της υπόστασής τους. Δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους ως εικόνα του Θεού. Έτσι, έχουν χάσει και την ελπίδα, όχι μόνο στον εαυτό τους, αλλά και στον Θεό.
Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις υπάρχουσες καταστάσεις που δημιουργούν αγωνία, δυσκολίες, πόνο και δυστυχίες στην ανθρωπότητα. Με την γέννηση του Ιησού, η παρουσία Του στον κόσμο φέρνει αυτές τις καταστάσεις στην επιφάνεια, αλλά μας φέρνει και αντιμέτωπους με δυο βασικά ερωτήματα: Αν ο κόσμος έχει χάσει την ελπίδα του, σε τι ήλπιζε μέχρι τώρα; Σε τι πιστεύει γενικά;
Συνήθως απαντάμε σε τέτοια ερωτήματα με γενικές απαντήσεις, του τύπου: «Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά», «Πιστεύω στον Θεό», ή «Πιστεύω στην οικογένεια». Αλλά αυτές οι απαντήσεις δεν διευκρινίζουν πού είναι βασισμένη η ελπίδα και το πιστεύω μας. Τι σημαίνει «καλά»; Σε ποιο Θεό πιστεύουμε; Ποιες είναι οι αξίες της οικογένειας; Αν έχουμε χάσει την ελπίδα και την πίστη μας, είναι διότι ελπίζουμε σε αυτά που είναι πρόσκαιρα και φθαρτά, σε μια ζωή όπου θα υπάρχει μια συνεχής ευμάρεια, χωρίς θυσίες, κόπο και προσπάθεια. Έτσι, οι σχέσεις γίνονται ωφελιμιστικές, οπότε δεν υπάρχει χώρος για ειλικρίνεια και συμπόνια, και γι’ αυτό τον λόγο, δεν μπορεί να δοθεί υπόσχεση ότι θα υπάρχει συνέχεια στις σχέσεις μας. Χωρίς την προοπτική μιας γνήσιας σχέσης, ο άνθρωπος χάνει την αίσθηση του εαυτού του και αδυνατεί να βρει νόημα και ελπίδα στη ζωή του.
Όλα αυτά αναιρούνται με το μέγα και παράδοξο θαύμα που τελείται! Η υπόσχεση που έδωσε ο Θεός μέσα από τους Προφήτες, ότι θα σώσει το ανθρώπινο γένος από το σκοτάδι της απελπισίας και της απόγνωσης, εκπληρώνεται! «Σήμερα τίκτει η Παρθένος τον Ποιητήν του παντός», «Ο Λόγος σάρξ εγένετο» και υπάρχει ανάμεσά μας. Αποκαθίσταται η άμεση σχέση με τον Θεό διά της αγάπης, και, μέσα από αυτή τη σχέση, ενεργοποιείται η ελπίδα. Η ελπίδα αυτή δεν είναι μια ελπίδα που θεμελιώνεται σε επίγειες επιδιώξεις. Είναι η ελπίδα σε μια σχέση ˙ η ελπίδα στην αξία της ανθρώπινης ύπαρξης ως δημιουργίας και εικόνας του Θεού˙ η ελπίδα ότι υπάρχει ένα μέλλον μέσα από την κοινωνία με τον Χριστό, ο Οποίος είναι αναλλοίωτος και αιώνιος. Τώρα ξέρουμε ότι όποια δυσκολία και να αντιμετωπίσουμε, ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει. Ο άνθρωπος δεν θα μείνει μόνος. Ο Ιησούς θα είναι ο συμπαραστάτης μας, ο οδηγός μας, τροφοδοτώντας μας με τη χάρη Του διά του Αγίου Πνεύματος.
Η ελπίδα μας είναι βασισμένη σε αυτή τη σχέση. Δεν μπορεί μια σχέση να μείνει στάσιμη. Διαρκώς διαμορφώνεται και αναπτύσσεται. Κάθε σχέση απαιτεί θυσία και ταπείνωση και διάθεση προσφοράς.
O Πατήρ προσφέρει τον Υιό Του στον κόσμο, για να γνωρίσει ο κόσμος την αληθινή αγάπη. Ο Υιός, που σαρκώνεται ταπεινά σε μια φάτνη, προσφέρει τον εαυτό Του μέχρι σταυρό και θάνατο, για να φανερωθεί έτσι αυτή η αγάπη, και ανασταίνει την ανθρωπότητα, δίνοντάς της μια νέα ζωή που δεν έχει τέλος. Μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε, με τη διαβεβαίωση ότι θα μας οδηγήσει προς τον Πατέρα Του. Μας διδάσκει ότι η ελπίδα διαρκώς πορεύεται μέσα από την πνευματική ωρίμανση που φέρνουν οι δυσκολίες της ζωής. Η σχέση μας με τον Θεό και η ελπίδα μας σ’ Αυτόν δεν μπορεί να μένει στάσιμη. Εφόσον Τον ακολουθήσουμε, ο Θεάνθρωπος Χριστός, σε κάθε Θεία Λειτουργία, προσφέρει το Σώμα του και το Αίμα του σε εμάς και συνάμα προσφέρει εμάς, ως μέλη του Σώματός Του, στον Πατέρα, για να ζήσουμε μαζί Του αιωνίως.
Πώς μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτή την προσφορά; Πώς μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Κύριο για τη λύτρωση που μας χαρίζει; Όπως ο Χριστός προσφέρει τον εαυτό Του διά της φιλανθρωπίας Του, ας προσφέρουμε τον εαυτό μας σ’ Αυτόν προσφέροντας φιλανθρωπία και συμπόνια ο ένας στον άλλον, ώστε να φανερωθεί η αγάπη του Θεού στον κόσμο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε αληθινή και ζωτική ελπίδα στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε.
Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ
(Απόσπασμα από την Χριστουγεννιάτική Εγκύκλιος 2024)
http://www.nyxthimeron.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου