Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η ανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου

“Στην Κρήτη ο Άγιος Τίτος τιμήθηκε εξ αρχής ως Απόστολος της τοπικής εκκλησίας, ο φωτιστής της Μεγαλονήσου και ο πρώτος Επίσκοπος και Ιεράρχης της. Ήδη από τις αρχές του 6ου αιώνα κτίστηκε στη Γόρτυνα μεγαλοπρεπή ξυλόστεγος Βασιλική, όπου κατά την παράδοσιν φυλλάσονταν το Άγιο λείψανο του. Όταν η Κρήτη κυριεύτηκε από τους Σαρακινούς και καταστράφηκε η Γόρτυνα, ερημώθηκε και ο περίλαμπρος ναός του Αποστόλου. Από τα λείψανα του οι χριστιανοί κατόρθωσαν να διασώσουν μόνο την Τίμια Κάρα, η οποία μετά την ανάκτηση της Κρήτης από τον στρατηγό και μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Άγιο Νικηφόρο Φωκά, εναποτέθηκε στο ναό που οικοδομήθηκε προς τιμήν του Αποστόλου στη νέα πρωτεύουσα της Κρήτης, τον Χάνδακα. Ο ναός αυτός, μέχρι της οριστικής κατάληψης της Κρήτης από τους Τούρκους, ήταν ο μητροπολιτικός ναός της μεγαλονήσου. Το Σεπτέμβριο του έτους 1669, πριν την παράδοση του Χάνδακος στους Τούρκους από τους Ενετούς, η Τίμια Κάρα μεταφέρθηκε στην Βενετία και τοποθετήθηκε σε ιδιαίτερη λειψανοθήκη του Αγίου Μάρκου. 

“Η Τίμια Κάρα του Αποστόλου Τίτου αποδόθηκε μετά από παρέλευση 297 χρόνων στην εκκλησία της Ελλάδας, χάρη στην πρωτοβουλία και τις ενέργειες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου, ο οποίος τις πρώτες ημέρες της αρχιερατείας του στο Ηράκλειο (1950) μερίμνησε ιδιαίτερα για την διάδοση της τιμής του πρώτου Ιεράρχου της Κρήτης και τον πανηγυρικό εορτασμό της μνήμης του. Ο ίδιος καθιέρωσε τη λιτανεία του λειψάνου του Αγίου το εσπέρας της επετείου της ανακομιδής της κάρας του. Επίσης ο ίδιος ιεράρχης όρισε να ψάλετε το απολυτίκιο του Αγίου Τίτου μετά τη μικρή είσοδο εκάστης θείας λειτουργίας εις όλους τους ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. 

“Η Κυριακή 15 Μαΐου 1966 υπήρξε ημέρα ιστορική για την Εκκλησία της Κρήτης, ημέρα θρησκευτικής έξαρσης και πνευματικού μεγαλείου. Στην πλατεία προ του Λιμεναρχείου ο αντιπρόσωπος του Ρωμαιοκαθολικού Πατριαρχείου Βενετίας, επίσκοπος Olivotti, παραδίδοντας την Τίμια Κάρα στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, διαδήλωνε τη χαρά του, διότι ανακόμιζε στην αρχική της εστία την Τίμια Κάρα του Πρώτου Επισκόπου της Κρήτης. 

Ο ίδιος θα πει αργότερα: μου ήταν αδύνατο να φανταστώ ότι όλος ο λαός της Κρήτης θα περίμενε με τόση πίστη και αγάπη επί τρεις αιώνες την επιστροφή του Αποστόλου Τίτου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, επικεφαλής της σεπτής Ιεραρχίας της Νήσου και περιστοιχιζόμενος από Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος με καταφανή συγκίνηση και δέος δέχτηκε την Κάρα λέγοντας: «Κατά την εύσημον ταύτην στιγμήν επιθυμούμε να προσφέρομεν βαθείαν ευχαριστίαν προς τον Ένα Κύριον και Θεόν, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Εξ ου πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον. Ναι, αληθώς ο Κύριος εποίησεν ημίν την ημέραν ταύτην, την κλήτην και αγίαν, ίνα αγαλλιασώμεθα, και ευφρανθώμεν εν αυτή. Αυτώ λοιπόν εν πρώτοις η προσφορά της ευχαριστίας ημών, η τιμή, η προσκύνησις και η δόξα»”.

Πρωτ. Ηλίας Βολονάκης

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου