Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Μόνον η αγάπη ξεφεύγει από τη φθορά, και όχι μόνο δεν μαραίνεται από τον πολύ καιρό, αλλά δεν διακόπτεται ούτε και με αυτόν τον θάνατο.



Τι είναι η αγάπη;
   Η αγάπη είναι η κορωνίδα και η ανακεφαλαίωση όλων των αγαθών.
Όπου υπάρχει η αγάπη, εκεί είναι μεγάλη η ασφάλεια, μεγάλη ή εκ μέρους του Θεού βοήθεια. Γιατί αυτή είναι η μητέρα των αγαθών, αυτή είναι η ρίζα και η πηγή αυτών, αυτή καταργεί τους πολέμους και εξαφανίζει τις φιλονικίες... 
Η αγάπη και η ομοφωνία γίνονται πρόξενοι ειρήνης και ομόνοιας...
Γιατί η αγάπη μας χαρίζει τον ουρανό και τα απερίγραπτα αγαθά και είναι η βασίλισσα των αρετών.
  Η μητέρα όλων των αγαθών και το γνώρισμα των μαθητών του Κυρίου και η δύναμη που συγκρατεί όλη μας τη ζωή, αυτή προ πάντων είναι η αγάπη.
  Όταν η αγάπη είναι στέρεα ριζωμένη, τότε βλαστάνουν οι καρποί όλων των αγαθών.
Κι αν ακόμη κάνεις θαύματα, κι αν αναστήσεις νεκρούς και αν επιτύχεις οτιδήποτε, ποτέ δεν θα σε θαυμάσουν τόσο πολύ οι ειδωλολάτρες, όσο όταν θα σε δουν να συμπεριφέρεσαι με τρόπο πράο και ήρεμο και γλυκό. Και δεν είναι μικρό κατόρθωμα αυτό, γιατί πολλοί θαυμάζοντας το καλό, θα απαλλαγούν τελείως από το κακό. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να τους προσελκύσει τόσο, όσο η αγάπη.
 Όλα τ' άλλα βέβαια με το χρόνο φεύγουν και υποχωρούν παλιώνοντας και γηράσκοντας, και η ανθηρότητα των σωμάτων και τα μεγέθη των οικοδομημάτων και τα λιβάδια και οι κήποι και όλα όσα προέρχονται από τη γη. Μόνον η αγάπη ξεφεύγει από τη φθορά, και όχι μόνο δεν μαραίνεται από τον πολύ καιρό, αλλά δεν διακόπτεται ούτε και με αυτόν τον θάνατο.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
https://proskynitis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου