Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Του Αρχιμανδρίτου Παϊσίου Λαρεντζάκη

Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσει ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος και πάλι την Γέννηση του Ιησού Χριστού. Έτσι θα δοθεί, ακόμα μια φορά, η ευκαιρία στους ανθρώπους που ζουν μέσα στα πλαίσια εκείνων των κοινωνιών που χαρακτηρίζουμε σαν χριστιανικές, να ζήσουν τις χαρές που χαρίζουν τα Χριστούγεννα. Αυτές οι χαρές φυσικά, δεν έχουν μόνο πνευματικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνδέονται πάντοτε με πολλές απολαύσεις υλικής φύσεως. Οι περισσότερες όμως από αυτές τις απολαύσεις θυμίζουν ότι τα Χριστούγεννα συμβολίζουν μια ριζική και επαναστατική αλλαγή των ατόμων και των κοινωνιών, που οδήγησε την ανθρωπότητα από το σκοτάδι στο φως. Έτσι παραμένει η γιορτή των Χριστουγέννων η πιο μεγάλη γιορτή του χριστιανικού κόσμου, παρά το γεγονός ότι το κοσμικό φρόνημα και η εμποροποίηση αυτής της γιορτής ενοχλεί κάθε συνειδητό χριστιανό.
Οι χριστιανοί όμως που νοιώθουν το βαθύτερο πνευματικό νόημα των Χριστουγέννων, διαπιστώνουν ότι αυτή η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, συνδέει το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο σε μια μοναδική στο είδος της ενότητα, που δίνει στην καθημερινή μας ζωή ένα καινούργιο, δυναμικό περιεχόμενο. Γιατί μάς δείχνει ότι το χθες, αν το δούμε με τα μάτια ενός πιστού χριστιανού, είναι γεμάτο από μικρά και μεγάλα καθημερινά δώρα του Θεού, που οφείλονται στα Χριστούγεννα, στη γέννηση δηλαδή του Ιησού Χριστού.
Τούτο ισχύει τόσο για την ατομική όσο και την κοινωνική ζωή των χριστιανών, γιατί με τη γέννηση του Ιησού Χριστού αρχίζει μια καινούργια περίοδος της ιστορίας της ανθρωπότητος με μοναδικό και τελικό σκοπό την σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου μέσα στον οποίο ζει. Μια σωτηρία, που συνδέετα στενά με συγκεκριμένες έννοιες και συγκεκριμένους ορισμούς όπως δικαιοσύνη, χαρά, φώς, ελευθερία, ζωή, αγάπη. Με άλλα λόγια, όλα τα πνευματικά και υλικά αγαθά που απολαμβάνει ο σημερινός άνθρωπος είναι καρπός της Γεννήσεως του Θεανθρώπου που άλλαξε ριζικά τον κόσμο.
Εκείνοι οι άνθρωποι, χριστιανοί και μη χριστιανοί, που πιστεύουν ότι ο χριστιανισμός δεν άλλαξε τον κόσμο, αγνοούν ότι μια ανθρωπότητα χωρίς τον Ιησού Χριστό θα είχε ήδη τελείως καταστραφεί. Γιατί μια ανθρωπότητα χωρίς τον Ιησού Χριστό οδηγεί σε μια ζωώδη κατάσταση, που σκοτώνει κάθε τι το ανθρώπινο, με αποτέλεσμα την μεταβολή του ανθρώπου σ᾽ ένα θηρίο, που προσπαθεί να χορτάσει τις επιθυμίες του μόνο με κτηνωδία, καταστροφή και εξαφάνιση του περιβάλλοντός του.
Το ότι σε λίγες ημέρες θα χτυπήσουν την ημέρα των Χριστουγέννων, και πάλι, σε όλο τον κόσμο οι καμπάνες, γεμίζοντας τις ψυχές των χριστιανών με απερίγραπτη χαρά, θα μάς θυμίσει ακόμη μια φορά το ότι ο κόσμος δεν έχει τελείως καταστραφεί γιατί η σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου, που άρχισε με τη Γέννηση του Ιησού Χριστού συνεχίζεται. Για τον λόγο αυτό μπορούν οι χριστιανοί να είναι βέβαιοι ότι το αύριο – το μέλλον δηλαδή – αποτελεί, όπως το χθες και το σήμερα, μέρος του λυτρωτικού έργου του Θεού, το οποίο άρχισε με την Γέννηση του Ιησού Χριστού, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χριστιανός, που πιστεύει στη δύναμη αυτού του έργου αντιμετωπίζει το αύριο με την πεποίθηση ότι όσο ζει κοντά στον Ιησού Χριστό, ρυθμίζοντας την καθημερινή του ζωή με κριτήριο την χριστιανική διδασκαλία, θα κατορθώσει να υπερνικήσει κάθε πνευματικό και υλικό κακό, συντελώντας συγχρόνως, με τις πράξεις του, στην απελευθέρωση των συνανθρώπων του από τις συνέπειες του κάθε είδους κοινωνικού κακού.
Το χθες, το σήμερα και το αύριο, σαν ατομική και κοινωνική πραγματικότητα, μπορούν να μεταβληθούν σε μια δημιουργική ενότητα αν αποφασίσουμε, με βάση την πίστη μας στον Ιησού Χριστό, του οποίου η παρουσία γίνεται ακόμη πιο αισθητή τα Χριστούγεννα, να εκπληρώσουμε το καθήκον της στιγμής, συνειδητοποιώντας ότι το σήμερα, το τώρα, αύριο θα ανήκει στο χθες, καθώς και ότι το αύριο εξαρτάται από το εδώ και το τώρα. 
Συνειδητοποιώντας αυτή την αλήθεια προσπαθεί κάθε συνειδητός χριστιανός να μεταβάλει το εδώ και το τώρα σε μια χριστιανική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα το ότι τα χθεσινά και σημερινά λάθη του δεν κατορθώνουν να εμποδίσουν ένα καλύτερο αύριο, γιατί το αύριο ανήκει σ᾽ εκείνους τους ανθρώπους που αν και ξέρουν ότι χωρίς την βοήθεια  του Ιησού Χριστού δεν μπορούν να κατορθώσουν τίποτε στη ζωή τους, είναι βέβαιοι ότι με τη βοήθεια της προσευχής θα μεταβληθούν τελικά σε συνεργάτες του Θεού για την επιτυχία του θείου έργου, της σωτηρίας δηλαδή του ανθρώπου και του κόσμου, με αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, την επικράτηση της ειρήνης, που ανήκει στις πιο βασικές προϋποθέσεις ενός καλύτερου και πιο ανθρώπινου αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου