Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Ο Κύριος, ανασταίνοντας τον Λάζαρο, καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι συνεργοί Του



Με αφορμή την σημερινή εορτή της ανάστασης του Λαζάρου, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή σε κάτι που λέει ο Απόστολος Παύλος, ότι εμείς οι χριστιανοί είμαστε συνεργοί του Θεού.
  Ο Θεός μας προίκισε με ορισμένες ικανότητες και αναμένει από εμάς να τις αξιοποιήσουμε επ’ αγαθώ. Στις περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις μας υπολείπονται, εκείνος, ως Παντοδύναμος Θεός θα καλύψει την υστέρησή μας. 
Ένας Ινδός, πρώην ειδωλολάτρης, που είχε τη συνήθεια να σκίζει την Αγία Γραφή καθώς τη διάβαζε κι έγινε κατόπιν χριστιανός, σχολιάζοντας την σημερινή περικοπή επιμένει πολύ στον τρόπο που ο Κύριος, ανασταίνοντας τον Λάζαρο, καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι συνεργοί Του: Όταν, δηλαδή, ήρθε στον τάφο είπε: 
«Βγάλτε την πέτρα»! Να, αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Όταν οι παριστάμενοι μετακίνησαν την πέτρα, τότε έρχεται Εκείνος, ο Παντοδύναμος Θεός, και λέει: «Λάζαρε, έλα έξω»! 
Κι ο νεκρός βγήκε, «με δεμένα τα πόδια και τα χέρια στα νεκρικά σάβανα». 
Τόσες φορές έχω διαβάσει αυτή την περικοπή (ασφαλώς και εσείς), αλλά ποτέ δεν μου πέρασε αυτό από τον νου, ότι μας παρουσιάζει ως συνεργούς του Θεού. 
Ο Απόστολος Παύλος, στον οποίο ανήκει η παρακάτω σκέψη, φιλοτεχνεί την εξής εικόνα για τον άνθρωπο: «Εγώ φύτεψα, ο Απολλώς πότισε, αυτός όμως που φέρνει την αύξηση είναι ο Θεός. Ώστε ούτε αυτός που φυτεύει είναι κάτι, ούτε αυτός που ποτίζει, αλλά εκείνος που φέρνει την αύξηση ο Θεός. Στο ίδιο επίπεδο είναι και αυτός που φυτεύει και αυτός που ποτίζει. Αλλά ο καθένας θα πάρει το δικό του μισθό ανάλογα με τον κόπο του» (Α’ Κορ. 3:6-8)....
Χρόνια πολλά σε όλους. Η Ανάσταση του Λαζάρου είναι υπόσχεση και της δικής μας Ανάστασης. Ο Θεός να σας ευλογεί.

Μακαριστός Μητροπολίτης Σερβίας Παύλος - Έτσι να λάμψει το φως
https://proskynitis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου