Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Αγάπη στο Χριστό – Όλα για το Χριστό!


Αγάπη στο Χριστό με την φλόγα της ψυχής!

Όλα για το Χριστό! Αυτό έχει ως καθημερινό μήνυμα ο άγιος, και μάλιστα ο ομολογητής και μάρτυρας. Ο Ιησούς Χριστός για τους αγίους δεν είναι μια λεπτομέρεια της ζωής τους. Είναι το κέντρο του ζήλου τους.

Δεν είναι μια παρένθεσις του ενδιαφέροντός τους. Είναι το παν.
Δεν είναι μια παράκαμψις της πορείας τους. Είναι η μοναδική οδός, ο μονόδρομος.
Δεν είναι μια αγάπη είναι η Αγάπη τους.
Δεν είναι ένα κομμάτι της καρδιάς τους. Είναι ολόκληρη η καρδιά τους.
Δεν είναι μια λέξις απλώς. Είναι μια φλόγα.
Όποιος δεν έχει αισθανθεί αυτή τη φλόγα, δεν μπορεί να την καταλάβει. Όποιος βρίσκεται στο Βόρειο πόλο, στον παγωμένο ωκεανό, όπου είναι πάντοτε παγωμένος οι συνθήκες της ζωής, δεν μπορεί να αισθανθεί, τι είναι ο ήλιος, αφού ποτέ δεν τον έχει ζήσει.

Δεν μπορεί να αισθανθή, τι είναι οι ακτίνες του ήλιου, ποιά η θερμότητα και ποιό το φώς του, τι χαρά προσφέρει η θωπεία των ακτίνων του. Μόνο από την τηλεόραση ίσως να έχει δει εικόνες ηλιακής λάμψεως.

Παγωμένοι κι εμείς στην ψυχή.

Ψυγείο πνευματικό η ύπαρξις μας (Ματθ. 24,12). Δεν καταλαβαίνουμε, δεν αισθανόμεθα τον Ήλιο της ζωής, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Δεν αισθανόμεθα τις ακτίνες Του, τις άκτιστες ενέργειές Του, τη θερμότητα και το φως Του.

Ευτυχώς, που υπάρχει η τηλεόρασις της Εκκλησίας, που ονομάζεται εορτολόγιο. Κάθε ημέρα παρακολουθούμε εικόνες θεϊκής λάμψεως. Τις βλέπουμε στη ζωή των αγίων. Οι άγιοι είναι οι πυρακτωμένοι.

Μακάρι να διαθέταμε λίγο από το πυρ της αγάπης τους στο Χριστό!

Μιλώντας γι’ αυτό το πυράκτωμα της θείας αγάπης ο ιερός Χρυσόστομος, αναφέρει τον απόστολο Πέτρο, που φλεγόταν από αγάπη στο Χριστό και είχε μέσα του το Χριστό υπεράνω όλων.

Τόσο πολύ -λέγει ο ιερός Πατήρ- αγαπούσε το Χριστό, ώστε το κλάμα του μετά την άρνησι του στην αυλή του αρχιερέως, δεν φανέρωνε τόσο το πένθος του για την τραγική συνέπεια της φοβερής πτώσεώς του, όσο τη λύπη, που προκάλεσε στο αγαπημένο του Πρόσωπο, στο γλυκύτατο Κύριο και Διδάσκαλο.

«Άκουσον πως ο Πέτρος περί αυτού περικαίεται και ψυχής και ζωής και πάντων αυτού προτιθείς και ηνίκα δε αυτόν ηρνήσατο, ου δια την κόλασιν επένθει, αλλ’ επειδή τον ποθούμεν ηρνήσατο, ο πάσης κολάσεως αυτώ πικρότερον ην» (Ε.Π.Ε. 16β, 464).

Μετάφρασις:

Άκουσε, πως ο Πέτρος φλέγεται για το Χριστό, βάζοντας Τον πάνω από τη ζωή του, πάνω από όλα. Και όταν αρνήθηκε το Χριστό, δεν έκλαιγε τόσο για την τιμωρία, που αναλογούσε η πράξις του, όσο διότι αρνήθηκε το Αγαπημένο του πρόσωπο. Το να μην αγαπάς το Χριστό είναι χειρότερο από κάθε κόλαση.

Αρχιμανδρίτου Δανιήλ Γ. Αεράκη
https://proseuxi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου