Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ


1. Να λέμε την προσευχή μας αργά και καθαρά. Όχι με βιασύνη, αλλά με αγάπη προς το Θεό.
2. Πριν προσευχηθούμε να έχουμε συγχωρήσει όλους όσους μας έχουν αδικήσει ή μας έχουν στενοχωρήσει στη ζωή μας.
3. Να μάθουμε ν’ αγαπούμε την προσευχή μας με τρόπο ταπεινό.
4. Για να καρποφορήσει μία προσευχή χρειάζεται βαθιά ταπείνωση καρδιάς και μυστηριακή ζωή.
5. Η προσευχή αποδίδει περισσότερο όταν έχουμε εξομολογηθεί καθαρά κι έχουμε κοινωνήσει το Πανάγιον Σώμα και Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
6. Να προσευχόμαστε χωρίς εικόνες στο νου μας, αλλά να προσέχουμε τα λόγια της προσευχής με κατάνυξη κι ευλάβεια.
7. Όσο περισσότερο προσευχόμεθα, τόσο περισσότερο αισθανόμαστε την παρουσία του .
Η προσευχή χρειάζεται ησυχία και συγκέντρωση. Γι αυτό στο σπίτι μας πρέπει νά 'χουμε ένα μέρος, όπου θα βάλουμε τις εικόνες μας και θα πηγαίνουμε εκεί όταν θέλουμε να προσευχηθούμε (το ταμιείον που λέει ο Κύριος).
Για να μπορέσουμε ν΄ αποσπάσουμε το νου μας απ΄ τα καθημερινά και να τον στρέψουμε μέσα μας, καλά είναι να διαβάσουμε ένα πνευματικό βιβλίο ή να χρησιμοποιούμε κάποιά απ΄ τις τυποποιημένες ακολουθίες της Εκκλησίας μας, π.χ. Μικρό Απόδειπνο, Μεσονυκτικό, ολόκληρη αν μπορούμε ή ένα τμήμα της.
Μέσα στην ακολουθία μπορούμε να εντάξουμε τη δική μας προσωπική προσευχή, όπου κάνουμε ένα απολογισμό της μέρας μας, θα ευχαριστούμε τον Κύριο για όλα τα καλά που έγιναν ή κάναμε, θα ζητάμε συγχώρηση για τα λάθη μας και θα ζητάμε τη βοήθειά Του για όσα ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνάμεις μας, αλλά και την ευλογία Του και σε ΄κείνα που περνούν απ΄ το χέρι μας.
Η ώρα της προσευχής πρέπει να είναι καθημερινή και ιερή, δηλαδή να μην την παραλείπουμε, εκτός κι αν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό. Μην περιμένουμε να έχουμε τη διάθεση για να προσευχηθούμε γιατί αυτό θα συμβεί σπάνια. Θα ξεκινάμε την προσευχή μας την καθορισμένη ώρα και θα προσφέρουμε αυτό που μπορούμε, δηλαδή την ποσότητα της προσευχής, για την ποιότητα θα φροντίσει η Θεία Χάρι.
Το γεμάτο στομάχι όπως και το ποτό δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση στην προσευχή, γι αυτό καλά είναι το βράδυ να μην βαραίνουμε το στομάχι μας και να τρώμε μερικές ώρες πριν πάμε για ύπνο.
Εγώ προσωπικά προτείνω η προσευχή να είναι το τελευταίο πράγμα, που θα κάνετε κάθε μέρα και μετά απ΄ την προσευχή να μην κάνετε τίποτε άλλο, εκτός ίσως απ΄ το να διαβάσετε ένα πνευματικό βιβλίο. Τότε να δείτε πόσο αυτό θα σας βοηθήσει να κοιμάστε ήρεμα και χωρίς εφιάλτες. Η τηλεόραση πριν και μετά τη βραδυνή προσευχή μάλλον δεν βοηθάει.
Όποιος μπορεί να λέει την ευχή μέσα του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κάνει κάτι που δεν απασχολεί το μυαλό του, π.χ. όταν οδηγεί, θα κερδίσει μεγάλη ευλογία. Και μη σας φαίνεται αυτό εύκολο γιατί δεν είναι. Δοκιμάστε και θα δείτε.
Δεν υπάρχουν εγχειρίδια προσευχής, γιατί την προσευχή τη διδάσκει στον κάθε άνθρωπο το Άγιο Πνεύμα, όταν καταφέρει κάποιος να το προσεγγίσει. Αυτό όμως αφορά ένα επόμενο στάδιο το οποίο λίγοι άνθρωποι φτάνουν. Εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον τάξη στην προσευχή  γιατί αν αφήσουμε το θέμα της προσευχής στην τύχη, θα καταλήξουμε στην καλύτερη περίπτωση να προσευχόμαστε πρόχειρα και στη χειρότερη να μην προσευχόμαστε ποτέ.
Κι αν αναρωτιέστε γιατί το πρόχειρα είναι κακό, σας λέω ότι σ΄ αυτό ακριβώς αναφέρεται η εντολή "ου λήψει το Όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω", η οποία σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "μην απευθύνεσαι στον Κύριο το Θεό σου με προχειρότητα ".

Λεμεσού Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου