Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Γίνεσαι ένα με τους μαθητές, τον λαό, τον κόσμο που άκουσε τον Κύριο, όταν κι εσύ ακούς το:« Είπεν ο Κύριος…» ή «Τω καιρώ εκείνω»...


«Σοφία. Ορθοί ακούσωμεν του αγίου Ευαγγελίου»

 Όταν πρόκειται ν’ ακούσουμε κάτι σημαντικό, που αφορά τη ζωή μας, γινόμαστε όλο «αυτιά». Κανένας θόρυβος τότε δεν εμποδίζει την προσοχή. 
Το άκουσμα του Ευαγγελίου έρχεται από τα βάθη του ουρανού, όπου αποκαλύπτεται το «ετέρως ζειν». Δεν πρόκειται για γνώση του μυαλού, αλλά γνώση που καθορίζει την πορεία της ύπαρξης .
Δια του Ευαγγελικού αναγνώσματος γνωρίζεται ο Λόγος, όπως έζησε και δίδαξε είκοσι αιώνες πριν. Η κάθοδος στο χρόνο γίνεται άνοδος στη ζωή Του. Μια τέτοια εμπειρία αποκαλυπτική,χρειάζεται εγρήγορση, ένταση των ψυχοσωματικών δυνάμεων, ώστε να καρποφορήσει «καρπόν εκατονταπλασίονα».

 Ωστόσο, δεν είναι τ’ αυτιά που ακούνε, ούτε τα μάτια που βλέπουν. Η καρδία ανοίγει για να χωρέσει τον Λόγον που «σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν».
 Τότε τα λόγια του Ευαγγελίου ακούγονται, κατανοούνται, βιώνονται. Γίνεσαι ένα με τους μαθητές, τον λαό, τον κόσμο που άκουσε τον Κύριο, όταν κι εσύ ακούς το:« Είπεν ο Κύριος…» ή «Τω καιρώ εκείνω» ή το «πορεύου και ποίει ομοίως». 

Από το βιβλίο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος – Μετόχι Ι. Μονής Μαχαιρά. 
isagiastriados.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου