Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

...θέλουν να φτιάξουν ένα επίγειο παράδεισο χωρίς Σταυρό!


Ο Σταυρός του Χριστού και η σημασία του στην ζωή μας
Ο διάβολος προσπαθεί να φοβίσει τους Χριστιανούς ότι, αν διαλέξουν την σταυρική ζωή, δεν θα προοδεύσουν, δεν θα επικρατήσουν - με το Σταυρό στο χέρι δεν προοδεύεις -, θα γίνουν θύματα της εκμεταλλεύσεως των άλλων, και τους προτρέπει να εκμεταλλευθούν τους άλλους, για να μη εκμεταλλευθούν οι άλλοι τους αυτούς. Έτσι από ολιγοπιστία παραγνωρίζουν τη Χάρη, την δύναμη και την προστασία του Θεού σε όσους τηρούν τις εντολές Του.

      Έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν πειρασμούς από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους που τους επαναλαμβάνουν ό,τι οι σταυρωταί του Χριστού στον εσταυρωμένο Κύριο: «Ει Υιός ει του Θεού, κατάβηθι από του Σταυρού» (Ματθ. κζ΄ 40).

      Οι Εβραίοι ήθελαν τον Ιησού Χριστό Μεσσία, αλλά χωρίς σταυρό. Και σήμερα οι κοσμικοί άνθρωποι θέλουν να φτιάξουν ένα επίγειο παράδεισο χωρίς Σταυρό. Μας καλούν και εμάς τους Χριστιανούς να εγκαταλείψουμε τον σταυρικό τρόπο ζωής.

      Πόσες αντιδράσεις δεν έχουν από το περιβάλλον οι ευσεβείς γονείς που υιοθετώντας το σταυρικό πνεύμα γίνονται πολύτεκνοι; Πόσους πειρασμούς δεν έχουν οι νέοι που θέλουν να ζήσουν με ευσέβεια και αγνότητα;

      Εάν ο Αντίχριστος πολεμά τον Χριστό, το κάνει διότι ο Χριστός είναι εσταυρωμένος και γι’ αυτό αναστημένος. Αυτός, ο Αντίχριστος, ως ψευδομεσσίας και ψευδοπροφήτης, υπόσχεται στους ανθρώπους επίγειο παράδεισο, λύτρωση και σωτηρία χωρίς σταυρό. Πώς μπορεί όμως να υπάρξει παράδεισος χωρίς αγάπη και πώς μπορεί να υπάρξει αληθινή αγάπη χωρίς το σταύρωμα του εγωισμού; Η επανάστασις κατά του εγωισμού είναι η πιο ριζική επανάστασις στον κόσμο, που χωρίς αυτήν καμμιά αλλαγή στο καλύτερο δεν μπορεί να γίνει. Είναι χαρακτηριστική η ερμηνεία που εδόθη στον συμβολικό αριθμό του Αντιχρίστου 666, που στα ελληνικά γράφεται χξστ΄ (Χριστός Ξένος Σταυρού). Ένας Χριστός, δηλαδή μεσσίας, χωρίς Σταυρό είναι ο Αντίχριστος, και όλοι οι πρόδρομοι του Αντιχρίστου.

      Ας ζητήσουμε σήμερα την Χάρη από τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριο να μη παρασυρθούμε από τον Αντίχριστο.

      Να μην αρνηθούμε τον Σταυρό Του και τον σταυρό μας, την αγάπη, το πνεύμα της θυσίας και προσφοράς, την ταπείνωση, την υπομονή στις δοκιμασίες, την εγκράτεια, την άσκηση.

      Ιδιαίτερα τις στιγμές που ο εγωισμός τείνει να μας κυριαρχήσει, ας ατενίζουμε τον Εσταυρωμένο, όπως οι δηλητηριασμένοι στην έρημο Εβραίοι το χάλκινο φίδι.

Αρχιμανδρίτης ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Καθηγούμενος Ιεράς Κοινοβιακής Μονής

Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ». ΑΡ. ΤΕΥΧ. 95, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011
https://ixthis3.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου