Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Η αγάπη είναι βαρύς σταυρός


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ποιός μας περιμένει και μάλιστα, όταν όλοι έχουν φύγει; Ποιός παίρνει την τελευταία θέση για μας; Όταν ο Ιησούς είπε κάτι που δεν μπορούσε ο κόσμος που τον άκουγε να το δεχθεί, έφυγαν όλοι και έμειναν μόνο οι Μαθητές Του. Ο Ιησούς στράφηκε προς αυτούς και τους είπε; "Μήπως θέλετε να φύγετε κι εσείς;" " Πού να πάμε, Κύριε, είπε ο Πέτρος, λόγους ζωής έχεις!"
Τί σημαίνουν τα λόγια αυτά του Πέτρου, προς τον Ιησού; Για ποιόν μπορούμε να πούμε κι εμείς ότι έχει για μας "λόγους ζωής;" Ποιοί είναι οι λόγοι της ζωής; Για ποιούς λόγους ζει καθένας από εμάς; Ποιοί είναι οι δικοί μας λόγοι ζωής; Με άλλα λόγια έχουμε βρει το νόημα της ζωής μας; Για ποιό λόγο ζούμε;
Νομίζω ότι ζούμε για το λόγο, ότι θέλουμε να ζούμε.
Όσο για μένα, δεν ξέρω τίποτε άλλο. Απλώς θέλω να ζω. Μερικά πράγματα που είναι αντίθετα στη θέλησή μου να ζω, τα αποφεύγω. Δυστυχώς όχι όλα. Γιατί όχι όλα; Γιατί οι "δαίμονες", που δεν θέλουν να ζω, θυμώνουν, αν δεν έχουν κάτι να αντιστρατεύεται τη θέλησή σου να ζεις. Π.χ. ένας καπνιστής δίνει το μήνυμα ότι δεν θέλει να ζει κι οι δαίμονες είναι ευχαριστημένοι μαζί του και τον αφήνουν ήσυχο ν' ακολουθήσει το δρόμο της αυτοκαταστροφής.
Οι δαίμονες όμως που διακρίνονται για την υπερηφάνειά τους, δεν θα μείνουν, όταν μας εγκαταλείψουν όλοι. Θα φύγουν κι από τους πρώτους μάλιστα, μόλις βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για μας.
Αυτός που θα μείνει είναι αυτός που πήρε για μας την τελευταία θέση, αυτήν που δεν τη δεχόταν κανείς ή σχεδόν κανείς, γιατί αυτοί που μας αγαπούν, σηκώνουν το σταυρό της αγάπης τους. Αυτό σημαίνουν τα λόγια του ποιητή Μπόρις Παστερνάκ, "η αγάπη είναι βαρύς σταυρός."
Όταν τον Δαβίδ τον κυνηγούσε ο γιος του ο Αβεσσαλώμ, να τον σκοτώσει για να του πάρει το θρόνο του ή σε κάποια άλλη παρόμοια εμπειρία του, έγραψε τον στίχο αυτόν, όταν δηλαδή βρέθηκε τόσο χαμηλά, σε τέτοια θέση, που κανένας δεν την ήθελε; "Οι φίλοι μου και οι πλησίον, μακρόθεν έστησαν", ,δηλαδή με άφησαν μόνο και με κοίταζαν από μακριά.
Η αγάπη είναι βαρύς σταυρός! Ποιός μένει με την καρδιά του κοντά στην καρδιά μας όταν βρισκόμαστε στην τελευταία θέση που δεν την θέλει κανείς;

http://moschoblog.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου