Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Αγάπη προς τον πλησίον και αγάπη για τον Χριστό


Για την αγάπη προς τον πλησίον

«το δε επιμένειν εν τη σαρκί αναγκαιότερον δι’ υμάς» (Φιλιπ. α’, 24)

Φωτισμένος από την αγάπη του Χριστού ο Απόστολος Παύλος αναγνωρίζει στην επιστολή του προς τους Φιλιππησίους, ότι γι’ αυτόν ο θάνατος είναι όφελος, επειδή η ζωή του είναι ο Χριστός.

Η αγάπη του για το Χριστό τον τραβά προς το θάνατο, για να βρεθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα δίπλα στο Χριστό, αλλά η αγάπη του και για τους πιστούς ανθρώπους τον σπρώχνει στο να παραμείνει ακόμα εν σαρκί.

Μα όμως αυτό δεν είναι δυο αγάπες που διχάζουν τον απόστολο και τον έλκουν σε δυο πλευρές, αλλά μια, η ίδια, που ανοίγει μπροστά του δυο θησαυροφυλάκια: το ένα με το θησαυρό του μακάριου κόσμου στον ουρανό και το δεύτερο με τις ψυχές των πιστών στη γη.

Εκείνος ο επουράνιος θησαυρός μεγεθύνεται με τους θησαυρούς της γης, ο θησαυρός αυτός ξεχύνεται στον άλλον.

Να πάει στον ουρανό – έλκει τον απόστολο η αγάπη και η επιβράβευση να παραμείνει στη γη έλκει τον απόστολο η αγάπη και το καθήκον.

Αλλά όταν ένας θνητός άνθρωπος, αδελφοί μου, βρίσκει ότι είναι χρησιμότερο να παραμείνει ενσαρκί λόγω της αγάπης του για τους αδελφούς του, επομένως γιατί θα ήταν έκπληξη ότι ο αθάνατος Θεός διέκρινε, πριν από τον απόστολο, ότι θα ήταν χρησιμότερο να υπάρχει εν σαρκί για χάρη της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, παρά εκτός σώματος στο πνευματικό βασίλειο.

Αυτή η εξομολόγηση του Παύλου μπροστά στους Φιλιππησίους δεν είναι που μας εξηγεί εντελώς ξεκάθαρα το κίνητρο της ενσαρκώσεως του Υιού του Θεού;

Εκεί στους ουρανούς βρίσκεται το αληθινό βασίλειο του Χριστού και η αληθινή ζωή του Χριστού χωρίς ανάμιξη της αμαρτίας και του θανάτου.

Αλλά η αγάπη του Υιού του Θεού για τους ανθρώπους, βρήκε χρησιμότερο να βρεθεί εν σαρκί στη γη ανάμεσα στους ανθρώπους.

Πράγματι, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον απόστολο Παύλο, που εξηγώντας μας τον εαυτό του, μας εξήγησε το μυστήριο του ερχομού του Χριστού και την εν σαρκί παραμονή Του.

Κύριε ο εν Αγίοις θαυμαστός.

Σοι πρέπει πάσα δόξα και ευχαριστία εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
https://proseuxi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου