Γερασίμου Φραγκουλάκη
Αρχιμανδρίτη
Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη ενός από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, του ενδόξου Αποστόλου Λουκά. Τον συγγραφέα του τρίτου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, αλλά και τον πολύτιμο συνεργάτη, βοηθό και συνοδοιπόρο του Αποστόλου Παύλου.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς προερχόμενος από πατέρα Έλληνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Είχε σπουδάσει ιατρική και ήταν ένας από τους καλύτερους γιατρούς του τότε γνωστού κόσμου. Εκτός από την ιατρική γνώριζε πάρα πολύ καλά και την τέχνη της ζωγραφικής. Η παράδοση μάλιστα αποδίδει σε αυτόν την πρώτη απεικόνιση της Παναγίας με τον Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της. Μια τέτοια εικόνα φυλάσσεται σήμερα στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Πρωτοτυπώντας, τις εικόνες αυτές τις ζωγράφισε με κερί και μαστίχα. Τις μετέφερε μάλιστα στα Ιεροσόλυμα για να τις δείξει στην ίδια την Παναγία. Με παρόμοιο τρόπο ζωγράφισε και τους Πρωτοκορυφαίους των Αποστόλων Πέτρο και Παύλο εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την τέχνη της αγιογραφίας.
Ο Άγιος Λουκάς ονομάζεται και Ευαγγελιστής της Παναγίας, όχι γιατί μόνο ζωγράφισε την εικόνα της, αλλά και διότι περισσότερο από τους άλλους Ευαγγελιστές μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την Θεοτόκο. Στην αρχή του Ευαγγελίου του αναφέρεται στον Ευαγγελισμό και στην επίσκεψη της Μαρίας στην Ελισάβετ τη μητέρα του Προδρόμου. Από το Ευαγγέλιο του Λουκά είναι παρμένοι και οι στίχοι "Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο και ηγαλίασε το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω σωτήρι μου…" που ψάλλονται μαζί με την "Τιμιωτέρα".
Ο Λουκάς δεν ήταν "αυτόπτης" του Λόγου. Δεν ανήκει δηλαδή στους Αποστόλους που έζησαν από κοντά το Χριστό. Έδρασε όμως σαν Απόστολος όπως και οι δώδεκα.
Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος Τίτος, ο Ευαγγελιστής Λουκάς βρέθηκε να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού στην Θήβα, όπου γνωρίστηκε με τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος βρισκόταν εκεί για περιοδεία. Μαγνητισμένος από τη νέα θρησκεία του Χριστού αρνείται την "πατρώα πλάνην", την ειδωλολατρία δηλαδή και βαπτίζεται Χριστιανός. Έτσι πλέον εκτός από την θεραπεία των σωμάτων ασχολείται και με την διδασκαλία του Ευαγγελίου και την θεραπεία των ψυχών. Έγινε επίσης πολύτιμος συνοδοιπόρος και συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου και ενώ περιοδεύει μαζί του γράφει το "κατά Λουκάν Ευαγγέλιον", το οποίο στέλνει στον ηγεμόνα της Αχαΐας Θεόφιλο, στον οποίο αργότερα έστειλε και το δεύτερο συγγραφικό του έργο "Πρέξεις των Αποστόλων".
Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αποστόλου Παύλου στην Ρώμη, ο Λουκάς περιοδεύει στην Ελλάδα, κυρίως στην Αχαΐα και Βοιωτία, καταλήγοντας στην Θήβα όπου και τερμάτισε την επίγεια ζωή του, κατά μία εκδοχή με μαρτύριο, στην ηλικία των ογδόντα ετών.
Όταν ήταν αυτοκράτορας ο Κωνστάντιος (337-361 μ.Χ.), γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στις 3 Μαρτίου 357, το Άγιο λείψανο του Ευαγγελιστή Λουκά μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την βοήθεια του Αγίου Αρτεμίου Δούκα της Αιγύπτου και τοποθετήθηκε κάτω από το ιερό του ναού των Αγίων Αποστόλων, μαζί με τα λείψανα των Αγίων Ανδρέα και Τιμοθέου. Το άγιο λείψανο του Ευαγγελιστή Λουκά βρίσκεται σήμερα στην Πάδοβα της Ιταλίας κοντά στην Βενετία, όπου μεταφέρθηκε από τους Φράγκους κατακτητές του Βυζαντίου το 1204.
Το όνομα του Ευαγγελιστή παράγεται από το λατινικό Lux, το οποίο ελληνοποιήθηκε και έγινε Λουκάς και σημαίνει Φωτεινός. Και πραγματικά ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς έγινε φως. Είχε αποκτήσει το νου του Χριστού και η καρδιά του είχε γίνει ναός του Αγίου Πνεύματος. Το θαυμαστό φως του Χριστού με το οποίο είχε φωτισθεί ο θεηγόρος Λουκάς, δεν το έκρυψε "υπό τον μόδιον" της αφάνειας και της ανυπαρξίας των καλών έργων, αλλά τήρησε άσβεστη τη λαμπάδα της πίστεως μέχρι τέλους, μεταδίδοντας αυτό το Θείο φως πλουσιοπάροχα και με διάφορους τρόπους στους κυριευμένους από το σκοτάδι των παθών και της απιστίας συνανθρώπους του. Το Άγιο Πνεύμα τον φώτιζε και τον καθοδηγούσε στο έργο της συγγραφής. Όλα αυτά τα οποία έγραψε ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του και στις Πράξεις των Αποστόλων, γράφτηκαν με την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος.
Δεν υπάρχει έργο μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από αυτό που έκαναν οι Απόστολοι και ιδιαίτερα οι Ευαγγελιστές. Γι' αυτό η Αγία μας Εκκλησία ονομάζει τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά ουρανό, αστραπή και φωστήρα. Βεβαίως και αξίζει να ονομάζεται έτσι και έχει μάλιστα και διπλή τιμή, γιατί κοπίασε πολύ, όπως και οι άλλοι Απόστολοι κηρύττοντας το Ευαγγέλιο του Χριστού, αλλά εκτός από αυτό, ο ίδιος υπήρξε και συγγραφέας. Οι δοκιμασίες των Αποστόλων, οι κόποι, οι κίνδυνοι και οι διωγμοί υπήρξαν αφάνταστοι. Από τους δώδεκα Αποστόλους όλοι τελείωσαν τη ζωή τους μαρτυρικά, εκτός από τον Ιωάννη το Θεολόγο, ο οποίος και αυτός υπέστη πολλούς διωγμούς και βάσανα.
Ουρανός, αστραπή και φωστήρας λοιπόν υπήρξε ο Άγιος Λουκάς. Προσωπικότητα με πολλά τάλαντα, με το ιατρικό του έργο, με τα πνευματικά του χαρίσματα, με το έξοχο συγγραφικό ταλέντο του, με την ιστορική και λεπτομερή ακρίβειά του. Μια προσωπικότητα προικισμένη με τόσα ταλέντα, τέθηκε στην διακονία του Ευαγγελίου. Πόσα μας διδάσκει αυτό το γεγονός! Πόσα λέει σε κάθε μορφωμένο άνθρωπο! Συνήθως αυτοί που έχουν μόρφωση περιορίζουν το ενδιαφέρον τους στην στενή ειδικότητά τους και δεν έχουν όρεξη και ζήλο να ασχοληθούν με γενικότερα πνευματικά έργα και ιδιαιτέρως με την διάδοση της Χριστιανικής αλήθειας. Έρχεται ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς με την ζωή του, με το έργο του να διακηρύξει, ότι πέρα από τα ειδικότερα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα οφείλουμε να έχουμε και μεγαλύτερα και υψηλότερα χριστιανικά ενδιαφέροντα. Οι γνώσεις και τα αξιώματα κάποια στιγμή θα γίνουν παρελθόν. Θα εξαφανισθούν όπως ο καπνός, ενώ οι πνευματικές επιτυχίες, οι πνευματικές κατακτήσεις θα μας συνοδεύσουν στην αιωνιότητα.
Αυτός ήταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο γιατρός ο αγαπητός, φίλος και συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου. Πραγματικά μορφωμένος και ανώτερος άνθρωπος που συνδύαζε την επιστήμη με την πίστη και την ευσέβεια. Αναδείχθηκε άξιος Ευαγγελιστής και Ιεραπόστολος, αλλά και υπηρέτης των συνανθρώπων του. Ο Άγιος Λουκάς αποτελεί υπέροχο παράδειγμα για τους επιστήμονες, αλλά και για κάθε σύγχρονο Χριστιανό.
"Τοις Αγίοις τοις εν τη γη αυτού εθαυμάστωσεν ο Κύριος" και τους έθεσε ασφαλείς οδοδείκτες, για να δείχνουν σε όλους εμάς την πορεία προς την Βασιλεία των Ουρανών και κατ' επέκταση την διασφάλιση της αιώνιας ζωής, στους κόλπους της πατρικής και σωστικής αγάπης του Θεού. Αμήν!
Πηγές, βοηθήματα:
1. Αγ. Λουκά, Αρχιεπ. Κριμαίας, "Λόγοι και ομιλίες", εκδόσεις Ορθόδοξη Κυψέλη, τ. Β΄, σ. 208-211
2. MIGNE Ε.Π. 145, 210
3. Μητροπολίτη Πατρών Νικοδήμου Βαληνδρά, Εόρτια μηνύματα, εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας, Αθήναι,
σ. 199-203
http://hannover-orthodoxie.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου