Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ο βίος των Αγίων υπήρξε μια ευλογημένη ακρότητα



Κυριακή των Αγίων Πάντων (Α΄ Ματθαίου)
30/6/2024
Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ
Σήμερα, που η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη όλων των Αγίων των απ’ αιώνων ευαρεστησάντων τον Κύριο, ο ιερός συγγραφέας μάς παρουσιάζει ένα απόσπασμα από μια ομιλία του Ιησού προς τους Μαθητές του αλλά και το λαό. Ο Κύριος διακηρύσσει πως πραγματικός μαθητής και ακόλουθός Του είναι εκείνος που δεν θα διστάσει να παραδεχτεί την πίστη του μπροστά στους ανθρώπους, να Τον αγαπήσει περισσότερο από κάθε άλλο συγγενικό του πρόσωπο και, τέλος, να δεχτεί την άρση του σταυρού και τον δρόμο του μαρτυρίου.
Τα λόγια αυτά του Ιησού φαίνονται πολύ ακραία, όπως ακραία ήταν και η εποχή των διωγμών των χριστιανών από το τότε ισχυρό ρωμαϊκό κράτος. Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι η Εκκλησία διάλεξε για την σημερινή Κυριακή των Αγίων Πάντων μια -θα λέγαμε- ακραία ευαγγελική περικοπή, γιατί προφανώς θέλει να μας υπομνήσει ότι ο βίος των Αγίων ήταν στο σύνολό του μια ακρότητα, ευλογημένη όμως από τον Θεό, για να γίνουν παράδειγμα για όλους εμάς τους χριστιανούς όλων των εποχών. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έκαναν συμβιβασμούς, διαπραγματεύσεις ή υποχωρήσεις ως προς το πίστευμά τους. Οι Άγιοι, οι πραγματικοί φίλοι του Χριστού, δεν δίστασαν να ομολογήσουν την πίστη τους σε Αυτόν ενώπιον δυνατών και δυναστών, να δεχθούν βασανισμούς, εξευτελισμούς, να απομακρυνθούν από τους οικείους τους, ακόμα και να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να βασανίζονται. Όλα τα παραπάνω,  αντί να τους αποδυναμώσουν και να τους τρομοκρατήσουν, τους έκαναν πιο ανδρείους, πιο σταθερούς πνευματικά.
Αγαπητοί μου, ο σημερινός λόγος του Κυρίου, όσο σκληρός και να ακούστηκε, έπεσε σαν σπόρος στις ψυχές των ανθρώπων, ο οποίος έδωσε καρπό πολλαπλάσιο, με αποτέλεσμα σήμερα να μπορούμε να ατενίζουμε τους πάμπολλους αστέρες του νοητού στερεώματος της Εκκλησίας μας. Οι Άγιοι αποτελούν τους οδοδείκτες μας στον δρόμο για την θέωση, δηλαδή την ουσιαστική, διαρκή και ατελεύτητη κοινωνία με τον Αναστημένο Χριστό! Ας τους ακολουθήσουμε! Αμήν!

http://www.nyxthimeron.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου