Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

"Ο άγιος της Λύσης"


«Θέλεις να κάμεις Άγιο τον Παναή;», με ρώτησε ειρωνικά ένας πνευματικός αδελφός και πατέρας.
Προβληματίστηκα… Υπήρχαν άραγε εγωιστικά κίνητρα στην προσπάθειά μου να κατανοήσω βαθιά τη ζωή του ανθρώπου που θεωρούσα πνευματικό μου πατέρα; Όλοι το ξέρουμε πως δεν είμαστε πάντα αυτό που φαινόμαστε ούτε ενεργούμε πάντα με καθαρά κίνητρα, όχι, απαραίτητα, σκόπιμα. Το «η αμαρτία μου ενώπιόν μου εστι διά παντός» έχει πολλές προεκτάσεις.
Ωστόσο, φωνές από ποικίλους χώρους και διαφορετικούς τρόπους άκουσα τα τελευταία τριάντα χρόνια, χωριανές και χωριανοί του παππού από τη Λύση, άνθρωποι που τον συνάντησαν στη Λάρνακα μετά την προσφυγιά, μοναχοί, ιερείς, επίσκοποι… Όλοι μαρτυρούν με θέρμη και παρρησία για τη ζωή, το έργο και το οσιακό τέλος του. Όλες κι όλοι χρησιμοποιούν τη λέξη «άγιος» για τον παππού όχι μεταφορικά ή με επιφύλαξη αλλά με ζωηρό ενθουσιασμό και δίχως την παραμικρή αμφιβολία.
Σε ένα παλαιό «Πεντηκοστάριο» στο Ησυχαστήριο της Αγίας Τριάδος βρέθηκε, πρόσφατα, το παραπάνω απόκομμα. Δε σημειώνεται η ημερομηνία δημοσίευσης ούτε η εφημερίδα. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν στο πίσω μέρος υπολογίζουμε ότι πρόκειται για δημοσίευμα που βγήκε λίγες μέρες μετά την κοίμηση του παππού. Επίσης, δε θυμόμαστε ποιος το φύλαξε εκεί ούτε γιατί επέλεξε το «Πεντηκοστάριο» κι όχι το μηναίο του Ιανουαρίου που χρονικά φαίνεται να έγινε η δημοσίευση, αφού ο παππούς κοιμήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1989.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς ο Κύριος! Η Ανάστασή Του μας φωτίζει την οδό της Ζωής και της Αγιότητας. Ανέστη Χριστός και γι’ αυτό στο ζωντανό σώμα Του, την Εκκλησία, υπάρχουν άγιοι και θα υπάρχουν έως τη συντελεία του αιώνος.
Κι όσοι γνωρίσαμε τον παππού μαρτυρούμε ότι κοντά του δεν ακούσαμε απλώς, αλλά γευτήκαμε έστω και λίγο την «άλλη βιωτή», αυτή που είναι απαρχή της αιωνίου. Με την πεποίθηση ότι ο παππούς βρίσκεται στην πανήγυρη των πανηγύρεων τον αποχαιρετήσαμε πριν σχεδόν τριάντα χρόνια και για το λόγο αυτό τον συμπεριλαμβάνουμε στους φίλους του Χριστού μας και τον μνημονεύουμε ως Άγιο.
Να έχουμε την ευχή του.
π. Ανδρέας Αγαθοκλέους
http://www.isagiastriados.com/κείμενα-π-ανδρέα-αγαθοκλέους.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου