Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Το κήρυγμα της Κυριακής: Κυριακή του Παραλύτου


Του Αρχιμ. Παϊσίου Λαρεντζάκη

Είναι αξιοπρόσεκτη η διαγωγή του παραλύτου της σημερινής ευαγγελικής περικοπής μετά την θαυματουργική θεραπεία του από τον Κύριο. Δεν μένει αδρανής. Ούτε πάλι πάει στο σπίτι του για να χαρεί την αποκατάσταση της υγείας του.
Η πρώτη του κίνηση ήταν να πάει στο ναό για να ευχαριστήσει τον Θεό για το μεγάλο δώρο που έλαβε. Όταν ο Ιησούς τον βρήκε εκεί και του φανερώθηκε, δεν απεσιώπησε τον ευεργέτη του, αλλά «ἀπῆλθε...καί ἀνήγγειλε τοῖς Ἰουδαίοις ὃτι Ἰησοῦς ἐστιν ὁ ποιήσας αὐτόν ὑγιῆ».
Αγκάλιασε δηλαδή τις δύο μεγάλες και πρώτες εντολές και τις πραγματοποίησε. Ποιες είναι αυτές; Η αγάπη προς τον Θεό που εκφράζεται με τον εκκλησιασμό. Και η αγάπη προς τον πλησίον που δείχνεται με το να του προσφέρουμε όχι μόνο υλική βοήθεια, αλλά προ παντός τον ίδιο τον Κύριο.
Πολλοί από εμάς έχουμε ίσως γνωρίσει τον Χριστό ύστερα από μια μεγάλη αρρώστια ή ένα ατύχημα, ή άλλη θλίψη και δοκιμασία. Άλλοι πάλι από μικροί, από το καλό χριστιανικό περιβάλλον ή άλλες ευκαιρίες έχουμε πλησιάσει πιο συνηδειτά στον Κύριο. Το ερώτημα όμως μάς τίθεται πάντοτε: Ανανεώνουμε συνεχώς την αγάπη μας προς τον Χριστό και είμαστε πάντοτε στην υπηρεσία των αδελφών μας;
Ίσως μερικοί συνηθίζουμε τόσο πολύ τις σωματικές και πνευματικές δωρεές του Θεού, που και την έκφραση της ευγνωμοσύνης προς Αυτόν παραμελούμε και το καθήκον της διαδόσεως της αλήθειας παραβλέπουμε. Γινόμαστε έτσι χριστιανοί της ρουτίνας ή εφαρμόζουμε μερικές εντολές και ησυχάζουμε.
Έρχεται όμως σήμερα ο θεραπευθείς παράλυτος να μάς θυμίσει ξανά και ξανά τα δύο βασικά μας καθήκοντα. Ας επιχειρήσουμε να τα ξαναφρεσκάρουμε κι εμείς.
Συχνά πέρνουμε δώρα από τον ουρανό. Η υγεία μας, η πρόοδος των παιδιών, η ειρήνη στην οποία ζούμε, αλλά περισσότερο η γνώση του θελήματος του Θεού, η γαλήνη την οποία νοιώθουμε στο μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως, η πνευματική αγαλλίαση στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Για όλα αυτά και όχι μόνο, η ευγνωμοσύνη μας προς τον Δωρεοδότη Κύριο πρέπει να εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους.
Ένας από τους τρόπους με τον οποίο εκδηλώνουμε την ευγνωμοσύνη μας είναι και ο τακτικός εκκλησιασμός και η θερμή προσευχή κατά την διάρκεια των ιερών Ακολουθιών, όπως επίσης και η καθημερινή κατά μόνας, ευχαριστήρια προσευχή.
Δεν είναι ένα καθήκον η ευχαριστία προς τον Θεό, που εύκολα μπορεί να παραμελούμε. Είναι ένα βασικό, ένα ιερό χρέος που έχουμε υποχρέωση να το θυμόμαστε πάντοτε. Όταν τονίζουμε συχνά ότι έχουμε καθήκον να λέμε ευχαριστώ και για ένα ποτήρι νερό που μάς προσφέρει ο άλλος, πόσο βαρύτερο είναι το καθήκον της ευγνωμοσύνης προς τον μεγάλο Δωρεοδότη μας, τον Ιησού Χριστό, που μάς χαρίζει τα σωματικά και πνευματικά δώρα. Ο παράλυτος μόλις έλαβε το ανεκτίμητο δώρο της ίασης πήγε αμέσως στο ναό του Θεού, όπου τον βρήκε ο Κύριος.
Την ευγνωμοσύνη του προς τον Κύριο θα την δείξει ο πιστός και όταν ζητήσει με κάθε τρόπο να κάνει κοινωνούς της χαράς του και τους άλλους. «Ὃ ἑωράκαμεν καί ἀκηκόαμεν», αυτά πρέπει να μεταφέρουμε στους άλλους. Ο θεραπευθείς παράλυτος «ἀπῆλθεν καί άνήγγειλε τοῖς Ἰουδαίοις ὃτι Ἰησοῦς ἐστιν ὁ ποιήσας αὐτόν ὑγιῆ». Η Σαμαρείτιδα γυναίκα μόλις γνώρισε τον αληθινό Θεό έτρεξε στους συμπατριώτης της για να τον κάνει σε όλους γνωστό. Ο πρώην τυφλός έγινε θερμός κήρυκας του Θεού – Λόγου.
Πολλοί από εμάς ίσως είμασταν αδιάφοροι στα θρησκευτικά μας καθήκοντα. Αλλά όταν ήρθαμε κοντά στον Χριστό, γνωρίσαμε την χριστιανική αλήθεια, δοκιμάσαμε την ειρήνη της ψυχής κι αυτή, σήμερα, θέλουμε να την μεταφέρουμε και στους άλλους συνανθρώπους μας. Ότι εργάσθηκε ο Κύριος στην δική μας καρδιά, μπορεί να εργασθεί σε όλους μας, αν φυσικά του ανοίξουμε την πόρτα.
Όπως κτύπησε με το ένα ή το άλλο γεγονός την δική μας πόρτα της καρδιάς, κτυπάει στον καθένα μας. Ας μην κωφεύουμε. Να του ανοίξουμε. Είναι ο μεγάλος Φίλος. Ο προστάτης και Κύριος και Θεός μας.
Αυτή η προσωπική εμπειρία του τι έκανε ο Κύριος σε εμάς, τι μάς χάρισε, είναι ο καλύτερος τρόπος ιεραποστολής. Δεν κάνει άλλο τίποτε περισσότερο εντύπωση σε όσους αμφιβάλλουν για την δύναμη του Θεού, παρά αυτή η θαρραλέα αναγγελία των θείων χαρισμάτων που εμείς απολαμβάνουμε. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου