Κάποτε ή κα Βασιλική πού είχε Ι.Χ. της είπε:
- Γερόντισσα θέλεις να σε πάω να δούμε τον π. Πορφύριο; Εγώ θα πάω για το παιδί μου. Είπανε και σε μένα να πάω. Βεβαίως να πάμε. Ορίστηκε ή ημέρα πού μάς βόλευε όλες. Φθάσαμε στον Γέροντα Πορφύριο στον Ωρωπό και με δυσκολία ανεβάσαμε τη Γερόντισσα στο κελί του.
Μόλις μάς είδε είπε:
- Καλώς την Ευπραξία μου. Έλα Γερόντισσα, έλα (Σημειωτέου ό Γέροντας πρώτη φορά έβλεπε τη Γερόντισσα).
- Που με ξέρεις πάτερ;
- Σε ξέρω βρέ Ευπραξία μου, σε ξέρω πολύ καλά είπε και έδειξε κατά το Χαλάνδρι. Τί κλαις βρέ Ευπραξία μου; Τί αμαρτίες έχεις και κλαις βρέ Γερόντισσα. Να χαίρεσαι βρέ να χαίρεσαι. Εμείς μαζί πήγαμε στο μοναστήρι. Τί αμαρτίες έκανες; Τίποτα, τα εξομολογήθηκες κιόλας.
Τότε ή Γερόντισσα του λέει..
- Εάν εσάς ή συνείδηση δεν σάς καταγιγνώσκει έμενα όμως με καταγιγνώσκει. Γι’ αυτό ευλόγησε με πάτερ και εύχου για μένα.
Πήραμε και εμείς ευχή από τον Γέροντα και φύγαμε.
Μία ημέρα κάποια κοπέλα πού επισκεπτόταν την Γερόντισσα στο σπίτι της και την συμβουλευότανε ήρθε ξαφνικά και απροειδοποίητα στο κελί της και έφερε ένα νέο μαζί της. Ή Γερόντισσα δεν δεχόταν άνδρες στο κελί της παρά μόνο γυναίκες.
Μόλις τούς είδε θύμωσε πολύ, αλλά κρατήθηκε και δεν έδειξε τίποτε. Τούς κέρασε συζήτησαν λιγάκι και στο τέλος έφυγαν.
Το βράδυ ή κοπέλα πήρε τηλέφωνο τη Γερόντισσα και της ζήτησε την γνώμη της για τον νέο, γιατί ήταν υποψήφιος γαμπρός.
Ή Γερόντισσα τη μάλωσε πολύ για την πράξη της και της είπε να μην το ξανακάνει γιατί δεν θα την ξαναδεχτεί. Όσο για τον νέο της είπε να μη δεχθή την πρόταση για γάμο διότι αυτός είναι άρρωστος (έχει σάκχαρο) και στο τέλος θα τυφλωθεί.
- Και σύ θα τυφλωθείς, είπε στην κοπέλα (υπέφερε και εκείνη από το σάκχαρο). Και δύο τυφλοί πώς θα ζήσετε;
Αυτά είπε ή Γερόντισσα αλλά ή κοπέλα δεν έκανε υπακοή. Τον παντρεύτηκε, πέρασαν τα χρόνια και ό χρόνος δικαίωσε τη Γερόντισσα. Τυφλώθηκαν και οι δύο και ή ζωή τους είναι πολύ δύσκολη.
Στον Άγιο Νικόλαο υπήρχε ένας επίτροπος επί πολλά έτη. Δεν έλειπε ποτέ από την εκκλησία. Φαινόταν ένας πολύ πιστός χριστιανός. Ή Γερόντισσα μία ήμερα είπε στους υπεύθυνους τού ναού ότι ό επίτροπος τάδε είναι αβάπτιστος. Όλοι ξαφνιάστηκαν και θύμωσαν, καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν στ’ αυτιά τους το γεγονός. Ή Γερόντισσα επέμενε. Έτσι οι υπεύθυνοι ερεύνησαν το ζήτημα και όταν ρώτησαν ευθέως τον επίτροπο, εκείνος τούς επιβεβαίωσε τα λεγάμενα της Γερόντισσας. Πράγματι ήταν αβάπτιστος.
Σε ερώτηση μου πώς το κατάλαβε μου είπε ότι βρωμούσε παιδί μου κάθε φορά πού τον πλησίαζα. Βρωμούσε σαν Τούρκος (αβάπτιστος δηλαδή).
Μία κοπέλα συνειδητά πιστή επισκέφτηκε την Γερόντισσα Ευπραξία χάριν πνευματικής ωφελείας. Πάνω στη συζήτηση ή Γερόντισσα της λέει:
-Εσύ παιδί μου πάσχεις από τα νεφρά σου.
Ή κοπέλα είχε γνώσεις ιατρικές και δεν πίστεψε αυτά πού της έλεγε ή γερόντισσα. Ή ίδια δεν είχε κανένα σύμπτωμα νεφροπάθειας. Τα συμπτώματα τα γνώριζε καλά. Επειδή ήταν αλλεργική και φοβόταν την σκιαγραφική ουσία πού γίνεται ενδοφλεβίως προκειμένου να γίνει ή εξέταση (πυελογραφία) δεν την έκανε.
Πέρασαν 30 χρόνια περίπου από τότε. Ή κυρία αυτή χρειάστηκε να χειρουργηθεί στον αυχένα. Την 5η μετεγχειρητική ημέρα κάνει κωλικό νεφρού. Έγιναν εξετάσεις και βρέθηκαν τα εξής:
1. Τελεία απόφραξη της νεφρικής αρτηρίας. Βάλανε δίεπί (μπαλονάκι) και τώρα λειτουργεί μόνο το 25 %. Ό υπόλοιπος νεφρός νεκρός.
2. Ό άλλος νεφρός είναι και αυτός μικρότερος τού φυσιολογικού και αυτός υπολειτουργεί.
Ή Γερόντισσα βγήκε πλήρως αληθινή μετά 30 έτη.
Ό άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης όταν ρωτήθηκε από ένα γιατρό πώς καταλαβαίνει ότι αυτό πού λέει είναι της χάριτος του Θεού απήντησε ότι δεν λανθάνει παιδί μου. Δηλαδή δεν κάνει λάθος.
Αυτό πού λέγει γίνεται πραγματικότητας έστω και μετά από πολλά χρόνια (Προφητικό χάρισμα).
Έτσι έγινε και με τη Γερόντισσα Ευπραξία.
Από το βιβλίο της μοναχής Θεοφιλίας-Γερόντισσα Ευπραξία,Βίος και Πολιτεία οικογένειας Μπρούλη
Ι.Μ.Αγίου Μηνά Περίχωρα Δράμας
http://proskynitis.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου