Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Οι αρρώστιες των ανθρώπων


Πράγματι ο Χριστός μπορεί να θεραπεύσει τα σωματικά και ψυχικά μας νοσήματα. Είμαστε όμως άξιοι να θεραπευθούμε; Εδώ μπορούμε να πούμε πως πολλές φορές ασθένειες του σώματος έχουν επίδραση στην ψυχή μας και αμαρτίες της ψυχής έχουν άμεσο αντίκτυπο στο σώμα. Ο ιατρός των ψυχών και των σψμάτων είναι ο Χριστός. Ένας αρχαίος εκκλησιαστικός συγγραφέας Τον ονομάζει «ἀρχίατρον ἐπιστήμονα». Όπου υπάρχει η παρουσία του Χριστού, εκεί είναι και η σωτηρία του ανθρώπου.
Ακόμη είναι παρατηρημένο πως οι πνευματικοί άνθρωποι καλύτερα αντιμετωπίζουν την ασθένεια με ελπίδα και με εμπιστοσύνη στο Θεό. Αντίθετα, όσοι βρίσκονται σε απόσταση από τον Θεό ταλαιπωρούνται πιο πολύ. Δεν ηρεμούν, είναι απότομοι, σκληροί και ιδιοτελείς. Αμαρτία και αρρώστια συνδέονται.
Η Εκκλησία με τα μυστήρια είναι ένα ιατρείο αδάπανο. Δεν καταργεί την ιατρική επιστήμη. Αντίθετα την βοηθεί πολύ στο έργο της. Η πίστη στο πρόσωπο του Χριστού και η μετάνοιά μας αφαιρούν τις αμαρτίες και μάς πλησιάζουν με περισσότερο θάρρος στον Χριστό για να θεραπευθούμε. Σε μάς όλους ακούγεται η φωνή του Κυρίου μας: «Πιστεύετε ὃτι δύναμαι τοῦτο ποιῆσαι;». Περιμένει από μάς να πούμε: «Ναί, Κύριε» (Ματθ. θ´ 28). Μ᾽ αυτό τον τρόπο να πλησιάζουμε τον θεραπευτή Ιησού στην Εκκλησία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου