Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Να σκεφτόμαστε όπως οι Άγιοι



Η αισιοδοξία και η θετικότητα είναι μεγάλα όπλα στη μάχη της καθημερινότητας.
Γεννιούνται από την ελπίδα και την πίστη.
Είναι μεγάλο προτέρημα να εντοπίζουμε ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες της ζωής μας όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν.
Δυστυχώς, πολλές φορές ακόμα και στις καλές στιγμές τις ζωής μας εστιάζουμε σε κάποια κακά που ίσως υπάρχουν ή πλάθουμε με το μυαλό μας ότι θα έρθουν στο μέλλον. Έτσι όμως σπαταλούμε ακόμα κι αυτές τις στιγμές χαράς και ειρήνης που μας προσφέρονται.
Αντί να κάνουμε αυτό, ας κάνουμε το αντίθετο. Δηλαδή τις στιγμές που εμφανίζεται κάποια δυσκολία, εμείς ας εστιάζουμε στα καλά που σίγουρα συνεχίζουν να υπάρχουν στην ζωή μας.
Εάν έχει καλοκαίρια και εγώ σκέφτομαι ότι σε μερικές ώρες μπορεί να αλλάξει ο καιρός και να βρέξει, δείχνω μια απαισιοδοξία που δεν ωφελεί σε τίποτα, αλλά με ζημιώνει και χαλά την διάθεσή μου.
Κι έτσι αντί να απολαμβάνω έστω αυτές τις στιγμές της καλοκαιρίας, εγώ στεναχωριέμαι για την κακοκαιρία που ίσως έρθει στο μέλλον.
Δεν λέμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια δυσκολία ή σε κάποιο πρόβλημα. Λέμε ότι χρειάζεται να μην δίνουμε υπεραξία στις αναποδιές και στα δυσάρεστα και απαξιώνουμε τις ευλογίες που έχουμε στη ζωή μας.
Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον τρόπο που σκέφτεται. Γι’ αυτό και καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε όπως οι Άγιοι μας που δεν εστίαζαν στον σταυρό τους, αλλά βλέπανε πάντα πίσω από τον σταυρό τους, την ανάσταση.

Αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαδόπουλος
https://simeiakairwn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου